Брекзит

„Сънди таймс“: Сметката за развода на Лондон с ЕС ще остане в тайна

„Сънди таймс“: Сметката за развода на Лондон с ЕС ще остане в тайна

Британският премиер Тереза Мей се е съгласила с Брюксел, че Лондон трябва да плати над 60 милиарда евро при Брекзит,. Но крайната сметка ще трябва да остане в тайна дори ако окончателното споразумение се постигне през 2019 година.

Това пише в. „Сънди таймс“. Според него Мей е дала ясни гаранции на европейските лидери, че Лондон ще се съгласи да плати повече пари. Така се очаква след срещата на върха на ЕС през декември да се отвори пътят към преговорите за търговските отношения на Великобритания с ЕС.

Гаранциите означават, че тези ангажименти няма да бъдат отразени в документите от срещата на Европейския съвет, за да се избегне политически скандал. Това означава, че и окончателната цена по развода също няма да се разбере.

„Споразумението за Брекзит няма да съдържа определена сума. Британците само трябва да подскажат как да стане. А не колко. Нещата опират до това как да се представят нещата, за да помогнем на Тереза Мей за нейните отношения с правителството й и с чувствителните политически въпроси“, посочва източник от Брюксел пред „Сънди таймс“.

- реклама -