„Сан Сиро“
Снимка: ЕРА/БГНЕС

„Сан Сиро“ може да бъде разрушен

Стадион „Сан Сиро“ може да бъде разрушен, твърди звеното, отговарящо за културното наследство на Италия. На него играят колосите Интер и Милан, но и двата клуба искат нов стадион. Съответно те представиха план през 2019-а, който предвижда на мястото на сегашното игрище да бъде построено ново. „Сан Сиро“ има капацитет за 80 000 зрители, новият стадион ще е за 60 000 зрители.

Съоръжението не носи никакъв „културен интерес“ според Регионалната комисия за културно наследство в Ломбардия. Те разглежда случая след нареждане от кмета на Милано Бепе Сала. Решението на комисията е задължитело, ако проектът на Интер и Милан ще получи зелена светлина. Това обаче не е последната административна стъпка.

Преразглеждането на комисията открило, че заради уголемяване капацитета на съоръжението между 1937-1939 и допълнителната работа през втората половина на 20-и век, няма основателна причина да се запазва наследството на сградата, тъй като тя е твърде модерна. Иначе стадионът е построен през 1926-а и тогава изглежда съвсем различно.

Двата клуба също промениха леко проекта си. Първоначалният вариант беше за тотално разрушение на „Сан Сиро“ . Сегашният запазва малка част от „Сан Сиро“. Около нея ще бъдат построени нови спортни обекти, достъпни за всички граждани.

- реклама -