милиардер

Самоубил ли се е наистина руския милиардер, открит мъртъв край Москва

Собственикът на големите минни компании „Сибантрацит“ и „Востокуголь“ Дмитрий Босов бе открит мъртъв.

Според източници от РБК и агенция ТАСС бизнесменът се самоубил в къщата си в района на Москва.

Съобщението за смъртта на Босов е публикувано на уебсайта на основаната от него компания „Сибантрацит“.

„Дмитрий беше изключителен бизнесмен, смел и решителен новатор, надежден партньор, чувствителен и всеотдаен приятел. Неговата кончина е огромна загуба за всички, които са били запознати с него“, се казва в съобщението.

В отговор на искане за подробности за смъртта на Босов от агенция Интерфакс, представителят на Следствения комитет Олга Врадий заяви: „Следователи от Одинцово организираха проверка на факта на смъртта на 52-годишен местен жител“.

Интерфакс съобщава с позоваване на свои източници, че по време на майските празници Босов е бил в къщата си в село Усово, област Одинцово. „Късно вечерта на 5 май предприемачът спря да отговаря на обаждания и съобщения в социалните мрежи. Съпругата на предприемача пристигна в Усово, но го откри мъртъв“, цитира агенцията източника си.

Източник на ТАСС в органите на реда заяви, че бележка за самоубийство не е намерена в близост до тялото на Босов.

В същото време събеседникът на агенцията потвърди, че бизнесменът се е самоубил. „Роднините на Босов потвърждават, че е бил сам и се е самоубил“, каза източник на ТАСС.

Първият сериозен капитал Дмитрий Босов печели през 90-те години от продажбата на алуминий – той беше директор на московското представителство на Trans World Commodities и акционер в алуминиевия завод в Красноярск.

След като напуска алуминиевия бизнес в началото на 2000-те, той започва да инвестира в руски и чуждестранни индустриални активи чрез компанията Alltek, която притежава.

Сред най-големите активи на компанията са контролни пакети във въгледобивните компании „Сибантрацит” и „Востокуголь”.

Освен това „Сибантрацит” е генерален спонсор на „Нощната хокейна лига”, създадена по инициатива на президента Владимир Путин за хокеисти-аматьори.

Структурите на Босов също притежават центъра „Артплей” в Москва, а през последните години той бе наречен един от инвеститорите във вестник „Ведомости“.

През 2020 г. Босов зае 86-о място в класацията на най-богатите бизнесмени в Русия на списание „Форбс” с богатство от 1,1 милиарда долара.

- реклама -