Каракачанов
Снимка: БГНЕС

Самотна майка с българско гражданство, живееща в Северна Македония, иска съдействие от министър Каракачанов

Самотна майка с българско гражданство, живееща в Северна Македония, иска съдействие от министър Красимир Каракачанов заради спрени социални помощи. Фросина Китановска е изпратила писмо до Каракачанов с надежда да й върнат помощите. Тя е майка на 4 деца.

Помощта е спряна заради недеклариран, според македонските институции, доход на голямата дъщеря за поддържане на  мемориален център „Страцин“ с. Страцин община Куманово. Според майката за този доход са платени всички данъци в Македония. Майката е задължена да върне социалните си помощи, въпреки,че е безработна и няма друг доход.

Ето и цялото писмо на Китановска:

До Министъра на отбраната на Република Бългaрия

г-н Красимир Каракачанов

ОТВОРЕНО ПИСМО

Уважаеми г-н Министър,

Обръщам се към Вас като българска гражданка от март миналата година, получила гражданството си на основание български произход с молба за съдействие във връзка със следния казус:

Като самотна майка на 4 деца (многодетна майка) бях ползвател на социална помощ в размер на 8568 денара (около 270 български лева).

На 25.11.2020 г. моята пълнолетна дъщеря студент по журналистика сключва договор с неправителствена организация Здружение „Иван Михайлов-Битола“ по проект за поддържане на мемориалният център „Страцин“ (български войнишки паметник от Втората световна война) село Страцин, община Куманово.

Възнаграждението на годишна база е 31 476 денара (около 1000 български лева) или 2622 денара  (85 български лева) на месечно ниво.

Съответната сума е платена по банков път и за нея са платени всички дължими данъци и такси в съгласност с македонското законодателство.

В резултат на написаното по горе с решение на директора на Между общинския център за социални работи в Куманово, от 10 март 2021 г. социалната ни помощ в размер от 8568 денара беше спряна.

Основание за спирането на социалната помощ е поради ненавременно деклариране на приход реализиран от съползвател на социалната помощ, въпреки че съответната сума като хонорар по договор за поддържане на мемориален център „Страцин“ с. Страцин община Куманово е получен от моята пълнолетна дъщеря по банков път и по сумата са платени всички дължими данъци и такси към македонския бюджет, съгласно македонското законодателство.

Същевременно със същото решение съм обвързана да възстановя сумата от 8568 денара изплатена за месец Януари като социална помощ в македонския бюджет като наказание.

С оглед на това, че към момента съм безработна, възстановяването на тази сума е непосилно за мен.

Уважаеми г-н Министър,

Обръщам се към Вас като министър на отбраната, да ми помогнете в моята борба за справедливост. Не смятам, че като майка на 4 деца трябва да бъда наказана за това, че съм Българка и затова че едно от моите деца се е заело със задачата да поддържа български войнишки паметник, aнгажимент който смятаме за проява на европейските ценности за запазване на културното и историческо наследство.

С уважение:

Фросина Китановска

- реклама -