Китай Южнокитайско море хангари

Самолетни хангари на Китай в Южнокитайско море

Центърът за стратегически и международни изследвания на САЩ, разпространи снимки, на които ясно се вижда, че Китай е построил самолетни хангари в спорните райони в Южнокитайско море.

Припомняме ви, че международният съд в Хага постанови преди месец, че КНР не може да има претенции върху териториите, за които спорят няколко държави в района.

Южнокитайско море Китай съоръжения хангари

Китай южнокитайско море хангари самолети ВВС

 

Въпреки това, снимките направени в края на юли,  показват хангари на рифовете Фиери крос, Суби и Мисчийф на островите Спратли. Според специалистите капацитетът на хангарите е напълно достатъчен да приберат всеки от изтребителите на военно-въздушните сили  Китай, посочва Центърът.

С изключение на кратко посещение на военен транспортен самолет на рифа Фиери крос по-рано през годината, няма други доказателства Пекин да е разполагал военни самолети на тези авантпостове. Но бързото строителство на подсилени хангари и на трита рифа показва, че това най-вероятно ще се промени“, се казва в доклад на Центъра.

Претенции и желания

Китай има претенции върху по-голямата част от Южнокитайско море, през което преминава морски търговски маршрут с товари за 5 трилиона долара годишно. Претенции към територията имат още Филипините, Виетнам, Малайзия, Тайван и Бруней.

- реклама -