Черно море

Самолет на руското военно министерство с ансамбъл „Александров“ се разби в Черно море

Самолет Ту-154 на руското военно министерство с 92 души на борда се разби в Черно море.

Машината е изчезнала от радарите в 5.40 ч. местно време, около 20 минути след излитането си от летището в град Адлер край Сочи.

В самолета са пътували 84 пасажери и 8 души екипаж. На борда освен войници са били 68 музиканти от ансамбъл „Александров” и 9 журналисти, съобщиха от службата по извънредни ситуации в региона.

Самолетът е трябвало да кацне в Латакия, Сирия. Артистите от ансамбъла трябввало да изнесат новогодишен концерт пред авиогрупата на руските военно-космически сили в авиобазата Хмеймим по случай празниците, съобщи Министерството на отбраната.

На борда са били трима журналисти от руския Первий канал, както и снимачен екип на телевизия „Звезда“.

Според ТАСС на 1,5 км от брега в Сочи са намерени отломки от самолета. При обследване на акваторията на 6-8 километра от брега е открито петно от разлив, което може да е в резултат от падането на самолета.

Дълбочината, на което е паднала машината, е 50-70 метра.

В издирването на останките участват 3 хеликоптера на министерството на извънредните ситуации, от които могат да се спускат водолази и десантчици спасители.

За разследване на причините за катастрофата за Адлер е излетяла комисия начело с зам.-министъра на отбраната Павел Попов, съобщи говорителят на военното ведомство генерал майор Игор Конашенков.

Причините

По предварителни данни, причината за катастрофата е била или техническа неизправност, или пилотска грешка, съобщи РИА Новости. Експертите категорично изключват версията за атентат.

Руският президент Владимир Путин е информиран за ситуацията.

Академичният ансамбъл „Александров” към руската армия е най-големият артистичен състав в страната.

- реклама -