Само за седмица от началото на кампанията – партиите събраха 310 000 лева от дарения

Само за седмица от началото на кампанията – партиите събраха 310 000 лева от дарения. Четирима кандидати с най-крупни суми за вота 2 в 1.

Около 310 000 лева от дарения са

събрали за седмица партиите и коалициите от началото на предизборната кампания за вота 2 в 1 на 9 юни. Това показа проверка на „Телеграф“ в регистъра на Сметната палата, където всяка една формация е длъжна да публикува средствата, които получава от физически лица

или от самите кандидати.

Към момента средствата за евровота са сравнително скромни – близо 46 000 лева. От името на обикновено физическо лице има само едно дарение. То е в размер на 5000 лева и е за „Солидарна България“.

Сумата, дадена от претенденти за

Европейския парламента, е близо 41 000 лева. Даренията са пет на брой, но три от тях са направени от Даниел Лорер от „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ). Той е отделил от джоба си малко над 39 000 лева. Когато средствата са над една минимална заплата,

се подава и декларация за техния произход.

От тази на Лорер става ясно, че е получил парите от продажба на имот през 2023 г.

Финансиране

Близо 264 000 лева към момента са даренията за вота за Народно събрание. Симпатизантите на различни формации са дали около 67 000 лева, а самите кандидати за депутати – над 197 000 лева.  Всеки от тях може да го направи под формата на пари в брой или като заплати дадена услуга – за билборд,

за наем или за реклама например.

Най-голямата сума от избирател за парламентарния вот е в размер на 15 000 лева за кампанията на ПП-ДБ. Трима са претендентите за парламента, които са отделили най-крупни средства за финансиране на кампанията си за НС.

На първо място е бившият регионален

министър Андрей Цеков, който води листата на ПП-ДБ в Благоевград, а за целта той е отделил 30 000 лева, които е спестил от заплати. Пак толкова, но на три равни вноски, е дарил и Венко Сабрутев, който е 6-и в листата на ПП-ДБ в 23 МИР в столицата.

Заплати

И двамата са посочили, че парите са им от спестявания от заплати. Първият – като министър, а вторият – като депутат. Георги Кадиев, който този път ще се бори да прекрачи прага на НС от листата на „Солидарна България“, е предоставил 29 000 лева.

Като източник на средствата е посочил получени дивиденти.

Освен тях 10 000 лева е предоставил и депутатът от ИТН Станислав Богдански, който е втори в листата в Благоевград.

Социалистите Георги Свиленски и Христо Проданов са дарили по 8913 лева. Малко над 8790 лева, но не кеш, а за билборд, е дал и Йордан Иванов от ПП-ДБ. Кандидати за депутати от малката формация „Български гласъ“ са направили масова акция по дарения – над 38 на брой,

със суми между 350 и 900 лева.

По традиция ГЕРБ-СДС и ДПС не събират дарения. Към момента такива не са отчели и „Възраждане“.

От останалите парламентарни партии БСП е получила близо 28 000 лева, ИТН са с малко над 10 000 лева. Най-много средства са събрали от ПП-ДБ – близо 140 000 лева.

- реклама -
error: Съдържанието е защитено