схема, дърва, измамници, интернет, обяви
Снимка: МВР

Само за пет дни хванаха 122 пияни шофьори

От 26 октомври в страната е в ход специализирана полицейска операция с основна цел – контрол, установяване и санкциониране при управление на МПС от водачи след употреба на алкохол и/или наркотични вещества или техни аналози, съобщават от МВР.

Екипи от ГДНП са разпределени по три основни направления, където има необходимост от засилени дейности за контрол: ОДМВР-Перник, ОДМВР-Кюстендил и ОДМВР-Благоевград; ОДМВР-София и ОДМВР-Ловеч; СДВР, ОДМВР-София и ОДМВР-Пазарджик.

Към 30 октомври междинните данни от целенасочената акция сочат, че при извършените проверки са установени общо 122 нарушения, извършени от водачи, шофирали с концентрация на алкохол в кръвта над 0,5 промила, установени чрез измерване в издишвания въздух и/или след употреба на наркотични вещества или техни аналози, като: 33 са управлявали МПС с концентрация на алкохол от 0,5 до 1,2 промила; 40 д. – с над 1,2 промила; 49 са шофирали след употреба на наркотични вещества или техни аналози. От всички 122 случая, в 89 от тях (73%) е налице състав на престъпление по НК, сочат данните.

Като по-характерни случаи от началото на операцията, от ГДНП посочват:

  • На територията на ОДМВР-Бургас е установен шофьор, управлявал в два последователни дни превозно средство след употреба на наркотични вещества или техни аналози.
  • На територията на ОДМВР-Смолян: установен водач, управлявал след употреба и на алкохол и на наркотични вещества.
  • На територията на ОДМВР-Шумен проверяващите установили двама, единият от които неправоспособен и с концентрация на алкохол в кръвта 2,28 промила, а превозното средство е с липсващи регистрационни табели; другият шофирал без да е правоспособен и с концентрация на алкохол в кръвта 1,76 промила, а превозното средство не е регистрирано по реда на закона.
  • На територията на СДВР също е установен водач, който е неправоспособен и е управлявал след употреба на наркотични вещества.
  • На територията на ОДМВР-Плевен е установена шофьорка, засечена да управлява с 4,13 промила алкохол, установени чрез измерването му в издишвания въздух.

При оказване на методическа помощ и контрол по направлението СДВР, ОДМВР-София и ОДМВР-Пазарджик от служители на ГДНП, към 23,30 часа вчера, 29 октомври, на територията на област Пазарджик е спрян лек автомобил и в хода на проверката на документите възникнало съмнение, че водачът е употребил алкохол. Той отказал да бъде тестван с техническо средство, за което е взето отношение по административен ред, в изпълнение на разпоредбите на чл. 174, ал. 3 от Закона за движението по пътищата. Водачът е установен като кмет на община на територията на област Пазарджик.

Специализираната полицейска операция ще продължи до 2 ноември, като паралелно с нея е предвидено екипи от ГДНП да осъществяват контролни дейности по изпълнението на основните задачи от полицейските наряди.

- реклама -