Само за милионери: Петте най-скъпи яйца в света

Само за милионери: Петте най-скъпи яйца в света. Преди 139 години на един човек му хрумва идеята да направи великденските яйца нещо повече от празничен подарък.

Петер Карл Фаберже създава

за руската аристокрация по времето на царете Александър III и Николай II /между 1885 и 1917 г./ серия от декорирани, боядисани яйца, инкрустирани с камъни и благородни метали. Всяко е уникално

изящно творение и няма аналог,

изработено е с голяма прецизност и внимание към детайла​ и крие в себе си прекрасни изненади. Около 70 яйца са създадени от Петер Карл Фаберже, като поне 7 от тях са изчезнали.

Великденските яйца на прочутия

бижутер са символ на лукс, обект на желание и мярка за богатство, икона на ювелирното изкуство. Петте най-скъпи яйца в историята са дело именно на Фаберже. Нека да разберем кои са те!

Яйце за 33 милиона долара

Третото императорско великденско яйце е подарък е от руския цар Александър III за съпругата му Мария Фьодоровна. Проектирано е в стила на Луи XVI и представлява масивна кутия от 18-каратово злато, украсена с диаманти и сапфири, поддържана от три комплекта крака, подобни на корбел, завършващи с лъвски лапи.

Само за милионери: Петте най-скъпи яйца в света СНИМКИ

Изненадата вътре е дамски часовник Vacheron Constantin от 14-каратово злато, включващ стрелки с диаманти. Въпреки че може да не струва толкова, колкото най-скъпите къщи в света, то със сигурност е най-скъпото яйце на Фаберже. Открито е от търговец на антики през 2011 г., който първоначално не осъзнава стойността на находката си. Днес то се оценява на 33 милиона долара.

Яйцето на Ротшилд

Само за милионери: Петте най-скъпи яйца в света СНИМКИ

Второто най-скъпо яйце е яйцето на Ротшилд. То е съхранявано в частна семейна колекция около 100 години, след което става известно и е предложено на търг в Лондон. Това бижу е не само скъпоценен сувенир, но и сложно механично устройство.

Инкрустирано със злато, сребро, диаманти и перли, истинската изненада на това яйце идва в началото на всеки час, когато петел се появява на върха на яйцето, пляска с криле четири пъти, кима с глава три пъти и кукурига.

Повърхността на самото яйце е украсена със специална шарка: състои се от бразди, нанесени по специален начин, които създават завладяваща игра на светлина и сянка. Играта е подсилена от розовия емайл, който покрива яйцето на Ротшилд.

То е продадено за £8,9 милиона през 2007 г., което днес се равнява на около 25,1 милиона щатски долара.

Императорското  яйце

То е създадено в чест на коронацията на императрица Александра Фьодоровна. Цената му е определяна на 18 милиона долара.

Само за милионери: Петте най-скъпи яйца в света СНИМКИ

Яйцето, известно и с името „Коронация”, е покрито с подобно на решетка златно сечение. Повърхността е покрита с диаманти, изобразяващи герба на Русия, а вътре всеки сектор, разделен от златното сечение, блести ли блести на слънчева светлина. В горната част на яйцето има огромен диамант, през който може да се види датата 1897 г.

Тайната на това яйце е умалено копие на каретата, използвана при коронацията на Николай II. Бижутерите се съобразяват с всички тънкости – завесите са гравирани на прозорците на каретата, създадени от искрящ скален кристал. Вратите се отварят и затварят с помощта на миниатюрни дръжки, има движещи се колела и функционални амортисьори.

Яйце „Зима”

То е поръчано през 1913 г. от цар Николай II като подарък за Великден за царица Мария Фьодоровна (за  24 700 рубли) и продадено през 2002 г. за 9,6 милиона долара. Сега се смята, че струва около 15,6 милиона долара.

Само за милионери: Петте най-скъпи яйца в света СНИМКИ

Обсипано е с 1660 диаманта и екстериорът е проектиран да изглежда като кристали, образуващи се върху стъкло. Изработено е от платина, ортоклаз и кварц. Вътре има, разбира се, изненада: кошница с цветя от злато и платина, която е украсена с 1378 диаманта. Дървесните анемонии са направени от бял кварц, а листата им са от демантоид – рядък скъпоценен камък.

„Лаврово дърво”

Това зашеметяващо произведение на изкуството е подарено от цар Николай II на неговата майка – императрица Мария Фьодоровна, и е яйцето с най-сложен механизъм. То представлява дърво с птица вътре. В горната част на короната е скрит отвор за ключ и миниатюрно лостче, което при натискане повдига кръгло капаче, маскирано от зеленина на върха на дървото. Оттам се появява птица с преливащи се пера и започва да пее.

Само за милионери: Петте най-скъпи яйца в света СНИМКИ

Яйцето е украсено с нефритена черупка, покрита с диаманти, рубини, аметисти и перли. Въпреки че известно време се смята за портокалово дърво, оригиналната му фактура от 1911 г. за продажба показва, че е лаврово дърво, и струва 12 800 рубли. Смята се, че днес струва около 15 милиона долара.

Тайните на изчезналите шедьоври

Местоположението на няколко от скъпите яйца в момента е неизвестно. Затова и с тези произведения са свързани много детективски истории.

Например яйцето „Пиле със сапфирен медальон” е включено в Оръжейната палата на Кремъл през 1922 г. По-нататъшната му съдба обаче не е установена.

Яйцето „Херувим и колесница” е взето от Оръжейната камара в началото на 20-те години по искане на Съвета на народните комисари. След това следите му се губят.

Подобна съдба има и Датското юбилейно яйце, чието местонахождение в момента е неизвестно. То е създадено през 1903 г., а изненадата в него е миниатюрен двустранен акварелен портрет върху слонова кост на крал Кристиан и кралица Луиза.

Великденското яйце „Несесер”, поръчано от Александър III за Мария Фьодоровна през 1889 г., е струвало 1900 рубли и е описано в различни официални документи. То представлява яйце несесер, украсено е със скъпоценни камъни, и в него се крият принадлежности за маникюр. Изработено е от злато и е украсено с диаманти, рубини, изумруди и сапфири. През 1952 г. е продадено на анонимен купувач от Обединеното кралство. От този момент нататък то изчезва от световния пазар на изкуството, което означава, че историята му все още не е приключила.

- реклама -