Румъния, декларация, коронавирус
сн. БГНЕС

Само за месец заразените с COVID-19 в Европа скочиха с 55%, нов абсолютен рекорд в Германия

Европа отново е епицентърът на пандемията, предупредиха от Световната здравна организация.

За последните четири седмици броят на новозаразените на Стария континент се е увеличил с 55 %, въпреки наличието на ваксини. Експертите от СЗО са категорични, че в болница влизат предимно неимунизирани.

Наблюдава се и увеличение на смъртните случаи. Рекорден брой нови инфекции регистрираха в Германия и Словакия, критична остава ситуацията в Румъния. Най-много смъртни случаи има в Украйна и Русия. Очаква се днес Австрия да обяви нови, по-строги правила в борбата с вируса.

До февруари, броят на починалите на стария континент може да се увеличи с още половин милион души, каза шефът на СЗО за Европа и обвини за това недостатъчният брой хора, които се ваксинират.

През последният месец темпът на имунизация на континента постепенно спадна. В Испания обаче, 80 на сто от гражданите са ваксинирани с две дози, а в Германия и Франция – около 67 процента. България е на последните места.

Облекчаването на част от мерките също е допринесло за увеличаване на броя на инфекциите.

Абсолютен рекорд в Германия, въпреки ваксинацията

Германия регистрира близо 34 000 заразени с COVID-19 за денонощие. Това е найвисокият брой случаи досега. Здравният министър описа ситуацията като „масова пандемия на неваксинираните“.

16 милиона германци още не са се имунизирали. Броят на пациентите в интензивни отделения обаче е по-нисък, отколкото през пролетта.

- реклама -