Само за година: 800 българи изгоряха с глоби на пътя в чужбина

Само за година: 800 българи изгоряха с глоби на пътя в чужбина. Най-строги към нашите са в Германия и Румъния.

Близо 800 наши сънародници

са отнесли тлъсти санкции за нарушения по пътищата на територията на Европейския съюз, а глобите вече са ги застигнали в България, показа справка на „Телеграф“.

За последните 12 месеца

от ЕС по Закона за признаване на финансови санкции (ЗПИИАКОРНФ) до съдилищата у нас са пристигнали 786 честитки за изпълнение и изпращане,

влезли в сила глоби.

Според данните българите най-често биват санкционирани от пътните полицаи в Германия, Румъния, Австрия, Нидерландия и Гърция. Далеч по-малко са глобените българи в

Словения, Италия, Испания и Франция.

Става въпрос за шофьори, които са управлявали автомобили с български регистрационни табели, регистрирани у нас. Сред глобените има както леки автомобили, така и тежкотоварни камиони, бусове и мотоциклети.

Джигити

Българите се оказаха и големи джигити по европейските пътища. Основните глоби към тях идват от камери за превишена скорост. В по-голяма част от държавите в ЕС толерансът от 10 км/ч над разрешените отсъства и това до голяма степен води до санкциониране на несвикналите да карат в Европа. В Германия за такова нарушение, засечено от всяка една камера на пътя, е 30 евро, ако шофьорът мине през няколко камери, сумата се натрупва и му пристига като една обща. Сред санкционираните има и водачи, които са управлявали автомобили, в чиито талони са отбелязани като товарни (категория N1), въпреки че са до 3,5 тона. У нас често леки коли (категория M1) се записват като товарни, за да се спестяват данъци, но в Унгария например таксите за преминаване по пътната мрежа за различните категории са различни. Така нашенец, купил винетка за лека кола, често бива санкциониран, защото тя се води реално, че е камион.

Растеж

В окръжните съдилища у нас се наблюдава растеж на производства, образувани по искане на държави от ЕС по ЗПИИАКОРНФ, сочи справка на „Телеграф“. Ако през 2020 година в София такива дела са били около 350 за 12 месеца, то през последната година те са нараснали до 500. Растеж се наблюдава и в останалите окръжни съдилища у нас, макар броят да е сравнително равен през последната петилетка. Освен за нарушения на скоростните режими най-много санкционирани нашенци има за нередовни документи, липса на зелена карта и изтекъл технически преглед. Значително по-малък е броят на глобени за шофиране след употреба на алкохол или под въздействието на наркотици.

Страх

Изненадващо, макар и Гърция да е сред първите по брой глобени българи, те са значително по-малко от Румъния. Само за последите 9 месеца в южната ни съседка глобените са около 100 души, а от тях с отнети книжки за различни степени нарушения са едва 25. Една от причините е, че средностатистическият българин все по-често ходи на Бяло море и има страх от гръцките полицаи. Що се отнася до Румъния там повечето българи минават транзит. В северната ни съседка обаче коварното е, че законът позволява свидетелството ни да бъде отнето на практика за всяко нарушение. Процедурата по връщането му пък може да отнеме повече от година. В Гърция се изисква при такива случаи единствено бързо заплащане на санкцията и книжката се получава на момента.

600 евро за пиян селянин с колело

Българин от видинското село Новоселци е глобен с 600 евро в Германия, след като се напил с бира и се качил на велосипеда си, за да се прибере. Българинът е студент в провинция Бавария и живеел в градчето Вюрцбург. На метри от квартирата му бил спрян от пътни полицаи, които го тествали с дрегер. Уредът отчел 2 промила алкохол, за което и бил санкциониран със солената глоба.

- реклама -
error: Съдържанието е защитено