Само за 6 дни: Повече от 70 тежки произшествия с 13 загинали и над 90 ранени

Тежка катастрофа между автобус с румънска регистрация и лека кола стана в нощта на 6 август на пътя Велико Търново – Русе, в участъка между селата Куцина и Поликраище.

По данни на Богдан Милчев от Института по пътна безопасност от 2 до 8 август има повече от 70 тежки произшествия с 13 загинали и над 90 ранени.

„В момента се намираме в безпрецедентна криза на транспортната ни система. ДАПБ няма план за управление на рисковете и го искаха от нас. Тунел „Железница“ е готов, но не се правят геоложки проучвания заради свлачищата.

Трябва да има екшън план, който да включва засилен контрол на движението по време на движение с нови средства“, смята той.

Според пътния експерт инженер Живко Гелков на много места липсва маркировка, а тя изчезва, тъй като е нанесена с некачествени материали. „Има обективни и субективни фактори влияят за възникване на катастрофа.

Основното е човешка грешка.

В участъка на катастрофата има много дървета и храсти, а това ограничава видимостта. Пътният знак за ограничение от 60 км/ч не решава проблема с видимостта“, посочи той.

По думите му в АПИ има структура, а и в пътните служби по области има хора, отговорни за пътната безопасност, а не БГ Тол и на КАТ.

- реклама -
gerb – 728×90 – 2022