ЦИК, машинно гласуване,

Само ЦИК ще решава кога да се минава от машинно на хартиено гласуване

Само Централната избирателна комисия ще взима решение дали да се преустановява машинното гласуване и да се преминава към такова с бюлетини.

Това заяви по време на редовния брифинг на комисията говорителят Росица Матева.

ЦИК е изпратила на всички РИК писмо с допълнителни указания, които те трябва да предадат на секционните комисии. В тях се посочва, че преди старта на гласуването, секционните комисии трябва да разпечатат от машината криптографски идентификатор, в който се съдържа хешкода на всяко устройство. Те трябва да го сравнят с този, който ще получат в запечатан плик. Двата кода трябва да съвпадат и това ще е гаранцията, че машината, с която ще се гласува е с одитиран софтуер.

Другото указание на ЦИК, че ако в изборния ден възникне обстоятелство, което налага спиране на машинното гласуване, секционната комисия трябва да уведоми незабавно съответната РИК. Рик пък трябва веднага да информира ЦИК.

„Единствено и само ЦИК може да вземе решение за спиране на машинното гласуване и да разпореди в дадена секция да се премине към гласуване с хартиена бюлетина“, уточни Матева.

По думите й някои кметове в страната давали разпореждане в изборния ден да се спира гласуването, за да се извършва дезинфекция.

„Това е абсолютно недопустимо. ЦИК не позволява прекъсване на изборния ден. Дезинфекцията трябва да върви успоредно с гласуването“, подчерта Матева.

Смарткартите и машините за гласуване могат да се дезинфекцират само с до 75% етилов спирт. Затова от ЦИК са указали на общинските администрации по възможност да осигурят ръкавици и за избирателите, за да не се повредят смарткартите или машините, ако те ползват друг дезинфектант.

Други съвети към избирателите са, когато вкарат смарткартата в машината да я натиснат леко, за да се чуе щракване. Това означава, че устройството е активирано и ще зареди електронната бюлетина. Когато вече са направили своя избор пък, избирателите трябва да изчакат машината да принтира цялата разписка с вота им и да не я дърпат, докато устройството не е приключило, защото това ще повреди изписването на данните върху разписката.

Избирателите в столицата, които искат да гласуват пробно с машина, ще могат да го направят от 10 до 12 ч в петък пред сградата на парламента.

„Хешкодът на всяка машина е комбинация от 64 знака.

Вероятността някой да попадне на точната комбинация е значително по-малка от вероятността в този момент да ни падне астероид на главите. Теоретична вероятност да се проникне във всяка технология има, но към момента у нас не е засечен нито един такъв случай на измама за разлика от хилядите случаи с хартиени бюлетини, на които сме ставали свидетели в последните 30 г.“, отговори Томов на въпрос дали машините за гласуване могат да бъдат хакнати.

- реклама -