Гласуване в зала

Само промените на ГЕРБ в Изборния кодекс минаха на първо четене

Народните представители приеха на първочетене само промените на ГЕРБ в Изборния кодекс. Общо седем законопроекта бяха внесени за промени в Изборния кодекс.

Предложенията на ГЕРБ предизвикаха яростна реакция у ДПС.

„Виждаме поредните промени в Изборния кодекс след недоносчето, което беше гласуване наскоро под натиска на ПФ и което беше върнато от президента Росен Плевнелиев и прегласувано, за да се угоди на натиска на патриотите“, посочи депутатът от ПГ на ДПС Четин Казак. Депутатът запита с какво българските граждани в Турция са навредили на България през последните 26 години. Много партии се опитваха да направят структури в Турция, за да ги привлекат, включително и ГЕРБ”, заяви Казак.

За пореден път чрез подобен дискриминационен текст показвате, че сте заложници на популизма и национализма. Чрез подобни текстове се отдалечавате от европейските ценности, смята той и декларира, че ПГ на ДПС няма да подкрепи тези текстове. Надяваме се президентът на България да упражни конституционното си право и върху този законопроект и да сезира Конституционния съд”

„Този законопроект е поредното изстъпление срещу демократична България и редът и посоката, които ние се стремим да следваме- тук имам пред вид системните партии“, обърна се от парламентарната трибуна депутатът от ДПС Тунчер Кърджалиев Извиването на ръце може да стигне до счупването на ръце, каза той. Тук вие ни подарихте кауза, обърна се народният представител към вносителите и гласувалите текста на ГЕРБ.
 пленарна зала
Промените в Изборния кодекс, предложени от ГЕРБ, бяха приети на първо четене със 111 гласа „за”, 35-„против” и 21- „въздържали се”.  Законопроектът на АБВ бе отхвърлен, промените в законопроекта на БСП лява България също не бе приет с 24 гласа „за“, 112- „против“ и 36- „въздържали се“. Другите законопроекти на депутатите Георги Кадиев, на Радан Кънев, на ДПС, на БДЦ също бяха отхвърлени.
- реклама -