Само пред FN: Млад архитект готов да превърне „Бузлуджа“ в паметник на времето

Младият архитект Дора Иванова е готова да работи с бъдещия собственик на монумента „Бузлуджа“ и да го превърне в истински паметник на времето. Тя завършва Техническия университет в Берлин с диплома за възстановаването на паметника. Как вижда един млад човек възраждането на един комунистически символ, отговорът от арх. Иванова.

Кажете ми първо вие сте родена в Монтана, нямата връзка с казанлъшкия край. Как решихте да защитите диплома за „Бузлуджа“?

Нямам връзка с региона. Случайно видях снимки на паметника „Бузлуджа“ в интернет и останах изключително впечатлена от архитектурата на паметника и потресена от състоянието, в което се намира и най-вече от липсата на перспектива за него и неговото опазване. Недопустимо е такъв обект да тъне в забрава и разруха, затова в същия момент реших, че това ще е темата на дипломната ми работа и кауза, за която ще работя и след това.

Вие бяхте ли ходили на Бузлуджа преди да вземете решение той да е вашата диплома?

Не бях посещавала монумента преди това. Интересът ми към паметника в началото беше чисто архитектурен, в последствие открих многото исторически, социални, политически и обществени аспекти, които се крият в неговото изграждане, използване и разграбване. В рамките на дипломната си работа направих подробен анализ на сградата и изготвих предложение за бъдещото предназначение на сградата. Дипломната работа беше оценена с отличен, а интересът към нея беше голям както в академичните среди в Германия, така и в публичното пространство в България. Водена от желанието за опазване на паметника учредих фондация „Проект Бузлуджа“, организирах изложби, дискусии относно бъдещето на сградата и кръгли маси с участието на български и чуждестранни специалисти в областта на културното наследство.

Вашата фондация събира и средства. Събрани ли са пари, които могат да помогнат за възстановяване на “ Бузлуджа“?

Събраните средства се използват за финансиране на инициативите и събитията на фондацията. За опазването на паметника ще са необходими милиони. Фондацията не разполага с такива средства.

От една седмица се заговори, че собствеността ще се върне на БСП. Водили ли сте разговор със социалистите, ако станат собственици вие да участвате в проекта?

Такива разговори не са провеждани.

Представяли ли сте проекта си на БСП?

Проектът е представян както на БСП, така и в Министерство на културата, в общините Казанлък и Стара Загора, в областна управа Стара Загора и пред парк-музей Шипка-Бузлуджа. Реакциите бяха основно позитивни и подкрепящи тезата, че паметникът трябва да се опази.

Видях една снимка с премиера Бойко Борисов. Вие сте предсатвили проекта и пред него. Той какво ви каза?

В краткия ми разговор с г-н Борисов той прояви желание да спре разрухата на „Бузлуджа“. Всички партии, с които съм говорила имат същото желание. Миналото лято имахме среща в министерството на културата. Основната цел, която преследвам е, че паметника има потенциал да се използва.

При условие, че БСП получи собственост над паметника, готова ли сте да участвате в търг, конкурс или каквото проведат за възстановяването на паметника?

Не мисля, че провеждането на архитектурен конкурс стои на дневен ред към момента. На първо време трябва да бъде решен въпросът със собствеността, защото неясната ситуация в последните години не позволяваше развитие по темата. На второ място трябва да се изясни структурата, която ще стопанисва паметника и ръководи опазването му. След това трябва час по-скоро да се консервира сградата като се възстанови покрива и железобетона и се обезопаси. В такъв вид тя може да бъде експлоатирана и да посреща туристи, с които да се самофинансира. Едва след това трябва да се търси обществен консенсус относно бъдещето й. Този диалог може да трае години и няма нищо лошо в това, но важното е разрухата да бъде спряна и сградата да бъде отворена за посетители.

Според вашия прокт как ще изглежда сградата и каква функция ще има?

Според моя проект „Бузлуджа“ ще е форум за изкуство и история, в който да се представя историята на България.

В централната зала на сградата би имало места за над 400 човека, а както знаем обстановката и акустиката са изключителни. Смятам че тази зала може да бъде успешно използвана за разнообразни събития и мероприятия. Концепцията включва и музейна част с историческа насоченост.

В проекта „Бузлуджа – паметта на времето“ става въпрос за представяне на цялата българска история. Разбира се, може да се конкретизира и само върху историята на социализма или дори само върху историята на самата сграда и нейния исторически контекст.

Изчислявали ли сте колко ще струва проекта и дали ще си възвърне инвестицията?

Според бизнес плана, който изработихме с помощта на икономисти, сградата ще може да се самоиздържа дори само от съществуващия поток от туристи в региона. Но както може да се види дори към днешна дата, сградата сама по себе си предизвиква изключителен туристически интерес. Хора от цял свят пътуват специално до България, за да я видят. Възвръщането на инвестицията би било дългосрочен процес и зависи до голяма степен от начина на стопанисване, промотиране и менажиране на сградата.

Каква инвестиция трябва да се направи да се направи проекта?

Трудно е да се конкретизира необходимата сума преди да се изясни конструктивното състояние на сградата.

 

 

 

 

- реклама -