криза

Само на 25 години и вече се сблъсквате с първата криза в живота си? Не сте сами!

Вероятно сте чували за кризата в живота на човек, настъпваща, когато същият навърши четвърт век. Това е период на несигурност и съмнения при много хора по отношение техните кариера, връзки и финансово положение.

Шансовете да го изпитате лично, са много големи. Всъщност 75% от хората на възраст между 25 и 33 години преживяват подобна криза, чувствайки се поставени на кръстопът в своята работа.

Blair Decembrele, кариерен експерт за LinkedIn, разказва, че тя и екипът й провеждат онлайн проучване, обхващащо хиляди професионалисти в САЩ, Великобритания, Индия и Австралия и се интересуват дали са преминали през подобна криза, какво я предизвиква и какви последствия оставя в кариерата.

криза

Тя излага резултатите от проучването и дава съвети как да се справите с този етап от живота:

Намирането на работа, която харесвате, е основна грижа.

От какво всъщност се причинява това безпокойство? Шестдесет и един процента от участниците споделят, че именно процесът на търсене на подходяща работна позиция е причина номер едно. Под номер две се нарежда сравнението с по-успешни приятели. Почти половината (48%) посочват, че това създава тревожност, като жените са по-склонни от мъжете да попаднат в „задънена улица“ (51% срещу 41%).

криза
Данни: LinkedIn / Decembrele, Blair; „Encountering a Quarter-life Crisis? You’re Not Alone…“

Хората в този възрастов диапазон изпитват по-голяма неудовлетвореност от кариерата си, отколкото от взаимоотношенията и персоналните цели.

Съвет: Не забравяйте, че всеки е на различен етап в професионалното си пътешествие. Помислете какво Ви прави щастливи в работата и извън нея и си поставете цели, които да Ви отведат към крайната точка – успеха.

Преориентацията в друга сфера става все по-обичайна

Преминаването през този стресов период може да накара хората между 20 и 30 години да направят големи промени в кариерата и личния живот, които да окажат сериозно влияние на професионалния им свят.

Около 36% от хората изцяло променят работата си, преминавайки през различни отрасли и позиции.

23% прекъсват професионалната си дейност през този несигурен период, за да имат достатъчно време да преосмислят от какво наистина имат нужда.

А един на всеки десет души заменя работата на пълен работен ден със свободна практика или сезонна работа.

криза
Данни: LinkedIn / Decembrele, Blair; „Encountering a Quarter-life Crisis? You’re Not Alone…“

Повече от половината, преминаваща през кризата на 25-те години, търсят съвет за кариера

Въпреки че не съществува единно решение за излизане от подобно състояние, консултацията с хора, вече преминали през този етап, може да помогне, когато заставате на кръстопът в живота си. Изследването установява, че хората търсят съвети, но се чувстват несигурни накъде да поемат.

криза

28% от 25 – 30-годишните са наясно с мечтаната си работа, но не знаят какъв професионален ход да направят.

Повече от половината (56%) се нуждаят от професионален съвет, но не знаят къде да го потърсят

41% смятат, че не получават достатъчна подкрепа на работното място, за да напреднат, а 43% искат ментор в кариерата си, но нямат правилните връзки.

LinkedIn разработва нова функция – Career Advice, която позволява да се свържете с различни хора и да получите тяхното безпристрастно мнение, различна перспектива и адекватен съвет.

Източник: LinkedIn

- реклама -