Лесово
сн. БГНЕС

Само глоба за митничарите от „Лесово“, осъдени за подкупи

Глоба в размер на 5 хил. лева е наказанието за всеки един от седемте митнически служители на ГКПП „Лесово“, обвинени за участие в организирана престъпна група, създадена за събиране на подкупи от преминаващите през пункта водачи на автомобили.

Присъдата е произнесена днес на втора инстанция от Апелативния специализиран наказателен съд, след като на първа инстанция подсъдимите бяха изцяло оправдани.

„Присъдата е окончателна и влиза в сила. Сумите, които са събрани по време на процесуално-следствените действия в хода на досъдебното производство, съдът е преценил, че трябва да бъдат отнети в полза на държавата. Парите са в български лева и валута в голям размер“, посочи прокурор Даниела Ангелова, изпълняващият функцията ръководител на Апелативна специализирана прокуратура.

БГНЕС припомня, че осъдените митничари бяха задържани при специализирана операция преди близо 7 години – в края на 2014 г. От държавното обвинение тогава посочиха, че те са събирали дребни суми предимно от чуждестранни шофьори „за кафе“ или „за почерпка“, цитирайки размери на подкупите от рода на 20 лева или 5-10 евро. В зависимост от потока преминаващи превозни средства, от прокуратурата тогава съобщиха, че една смяна можела да събира обща сума от около 10-20 хил. лева, която после била разпределяна между участниците в групата. Парите са били в български лева, евро, долари и турски лири. Участник в групата е бил и началникът на митническия пункт.

За това престъпления законодателят е предвидил наказание „лишаване от свобода“ до 3 години, но тъй като подсъдимите не са осъждани друг пък, съдът ги е освободил от наказателна отговорност, а те са се отървали единствено с глоба.

„Това е законова привилегия, от която всеки подсъдим, при съществуващите законови условия, може да се възползва“, обясниха днес от прокуратурата.

Към настоящия момент осъдените митнически инспектори отново са на работа на пункт „Лесово“.

- реклама -