Само една нощ без сън състарява мозъка с до две години

Ново проучване показва, че само една нощ без сън може да направи мозъка по-стар,

сякаш внезапно е остарял с една-две години за една нощ, съобщава „Лайф Сайънс“.

Тези промени обаче изглежда изчезват след пълноценна нощна почивка.

В проучването изследователите използват машинно обучение, за да генерират оценки на „мозъчната възраст“ от сканирания с ядрено-магнитен резонанс (ЯМР) на мозъци на хора, лишени от сън, които сравняват с ЯМР на мозъци на същите хора след пълноценен сън.

Резултатите, публикувани в Journal of Neuroscience, показват, че една нощ пълно лишаване от сън води до промени в мозъка, подобни на тези,

които се наблюдават след една или две години стареене.

Мозъчната възраст е „много интересна мярка, за да се види как се променя от загубата на сън“,

казва Джудит Карол, доцент по психиатрия и биоповеденчески науки в Калифорнийския университет в Лос Анджелис, която не е участвала в изследването.

Изследователите черпят данни от пет съществуващи набора от данни,

които включват данни от 134 участници в четири групи: пълно лишаване от сън (без сън за една нощ), частично лишаване от сън (три часа време в леглото за една нощ),

хронично лишаване от сън (пет часа в леглото всяка нощ в продължение на пет нощи) и контролна група (осем часа в леглото всяка нощ).

Преди лишаването от сън всяка група е имала поне една нощ на базов сън,

в която е прекарала осем часа в леглото; повечето групи са имали и една пълна нощ на възстановителен сън след това.

След всяка нощ на всички е направен ядрено-магнитен резонанс, което позволява на изследователите да сравнят как изглеждат мозъците им преди и след лишаването от сън, както и след пълноценна нощна почивка.

Изследователите определили видимата възраст на мозъците на участниците, като използвали алгоритъм за машинно обучение,

наречен brainageR, който бил обучен на базата на данни от повече от 3000 души.

Публично достъпният алгоритъм предсказва хронологичната възраст на човека от неговите мозъчни ядрено-магнитни резонанси въз основа на това как обикновено изглеждат здравите мозъци на дадена възраст по отношение на обема на тъканите и течностите в тях.

При предишни тестове изследователите са установили, че brainageR може точно да предскаже възрастта в рамките на около четири години.

В новото си проучване изследователите установяват,

че за групата, която не е спала една нощ, brainageR е преценил, че те са средно с една до две години по-възрастни, отколкото са били прогнозирани в началото.

Тези разлики изчезнали след една нощ сън за възстановяване.

Групите с частично и хронично лишаване от сън нямат значителни разлики в прогнозите за възрастта си в сравнение с контролната група.

Тези резултати съвпадат с по-ранни изследвания на ефекта на лишаването от сън върху мозъка. Има данни, че в мозъка на хората, лишени от сън,

настъпват няколко вида промени, включително промени в разпределението на течностите и обема на сивото вещество.

Бъдещи изследвания биха могли да включат и хора, които изпитват хронично недоспиване, например хора, които работят на смени, каза Карол.

„Много хора се борят да заспят през деня, когато са били будни цяла нощ“, каза тя. „Мисля, че нещо, което разглежда по-отблизо това в тези групи, би могло да бъде наистина ценно и по-информативно.“

- реклама -