ВКП телефонни измами, ало

Само една десета от ало измамите са разкрити

Само една десета от ало измамите са разкрити. Това показва проучване на отдел „Аналитичен“ към Върховна касационна прокуратура. Над 18 млн. лева са отишли в ръцете на телефонните измамници от 2011 г. насам, съобщи шефът на отдела прокурор Сава Петров. Около 2 млн. лева са прибирали измамниците през 2011 и 2012 т. , през 2013 и  2014 г. сумите са нараснали на около 4 млн., а през 2016 – 6,5 млн.

Увеличава се и броят на измамите, показва анализът. За сравнение през 2011 г. 206 са регистрираните ало измами, а през 2015 г. са регистрирани 918.

Профилът на ало измамниците е: хора между 18 и 35 години, 93% са мъже, безработни с основно или въобще без образованиое, роми от Велико Търново, Плевен и Русе. Жертвите най-често са пенсионери.ВКП,телефонни измами, ало

 

 

 

 

 

 

 

 

За да се ограничи броят, прокуратурата излиза с конкретни предложения, съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. Анализът вече е бил изпратен от Цацаров на председателя на парламента Цецка Цачева, шефовете на парламентарни групи, на правосъдния и вътрешния министър.

Обвинението предлага да има лимит на броя предплатени СИМ-карти, които може да притежава един човек. Експертите са се натъкнали на драстични примери – мъж от Добричко е регистрирал на свое име 80 000 СИМ-карти, друг от Димитровград- 25 000, а друга идея е мобилните оператори да пазят повече от 6 месеца данните за трафика.

Прокурорите смятат, че трялва да има по-тежки наказания за този вид престъпления и особено ако участниците са организирани.

Прокуратурата започва и превенция, като ще бъде излъчен предупредителен клип.

- реклама -