ВКС, кандидат, председател, ВСС, изслушване
сн. БГНЕС

Само един кандидат ще се бори за председателското място във ВКС

Съдия Галина Захарова остава единствената номинация за председател на Върховния касационен съд. Така тази фаза от изборната процедура приключва.

Тя беше издигната от върховните съдии. Захарова беше номинирана заради своя професионализъм, почтеност и принципни позиции в защита на съдийската независимост.

В момента тя е заместник-председател на Върховния касационен съд. Беше член на Висшия съдебен съвет в периода 2007-2011 година, но подаде оставка, заради несъгласие с кадровата политика на тогавашното мнозинство.

Теоретично може да бъде направена още една номинация в рамките на продължаващото заседание на ВСС, но никой не допуска това да се случи.

Неофициално опити за втора номинация от трима членове на съдийската колегия са били направени, но не се е намерил кандидат, който да се изправи срещу Захарова, която получи пълната подкрепа на пленума на ВКС.

Предстои проверка на документите, възможност за въпроси и изслушване и избор, насрочени за 14 януари .

Мандатът на настоящия председател изтича на 10 януари.

Има възможност обаче и да не се стигне до избор, тъй като, за да има избран председател на ВКС, са необходими минимум 17 гласа от членовете на Висшия съдебен съвет, който в момента е с непопълнен състав.

И представляващият ВСС Боян Магдалинчев също не изключи днес да няма избор.

„Предстои съдийската колегия да реши дали подкрепя Захврова“, каза представляващият ВСС Боян Магдалинчев пред медиите. Според него е добре да има повече от една кандидатура, защото това стимулира участниците в надпреварата.

Непопълненият състав на ВСС не е проблем, каза Магдалинчев, коментирайки проваления избор преди няколко седмици на двама членове от съдийската колегия.

Миналия четвъртък правосъдният министър Янаки Стоилов, който също има право да номинира, обяви, че няма да се възползва от него:

„Кандидатурата на Галина Захарова отговаря на всички изисквания не само формални, но и като стандарти, които да бъдат изисквани от хората, които заемат най-високите позиции в съдебната власт. Тази кандидатура заслужва подкрепа и аз не виждам нужда да предприемам някаква собствена инициатива, след като ВКС като израз на неговото самоуправление е упражнил възможността, с която разполага“.

Според Стоилов процедурата няма да пострада, ако Захарова остане единствен кандидат.

- реклама -