музей

Само днес: уникални експонати за 100-годишнината на Военноисторическия музей

Националният военноисторически музей ще отбележи 100-годишнината си с юбилейна изложба и Ден на отворените врати.

Само днес посетителите на музея ще могат да видят уникални експонати, повечето от които за първи път ще бъдат представени пред публика.

музей

Сред тях са най-високото отличие на Царство България – голямото огърлие на ордена „Св. Св. Равноапостоли Кирил и Методий“, чийто единствен носител и негов Велик магистър е монархът; ежедневният и официалният жезъл на Борис III – едни от най-ценните царски символи, изработени по поръчка; яйца на Фаберже и скъпи бижута – произведения на ювелирното изкуство.

музей

В юбилейната изложба „Първите 100“ ще бъдат представени и емблематични реликви на най-големите дарители на музея. Сред тях са непоказвани лични саби и ками източен тип на първия български княз Александър I, както и Великият кръст на военния орден „За храброст“, дарени от графиня Йохана Хартенау. Богатството и разнообразието от артефакти, съхранени в музея за този век, ще бъде показано и чрез колекциите „Музикални инструменти“, „Архив“ и „Знамена“.

музей

За първи път посетителите на музея ще могат да разгледат фондохранилищата и реставрационното ателие, където реставратори и фондохранители ще демонстрират своята работа.

музей

В днешния празничен ден музеят ще работи с удължено работно време – до 22:00 ч.

Точно в 18:00 ч. ще има концерт и на Гвардейския представителен духов оркестър.

- реклама -