Само 30% от рибата в ресторантите по морето е българска

Внимавайте какво си поръчвате докато сте на море и питайте за произхода на храната. Оказва се, че само 1/3 от рибата, която се сервира у нас е българска. Това твърдят от най-голямото риболовно сдружение у нас „Черноморски изгрев“, цитирани от Монитор.

Единствената риба, която със сигурност е уловена в наши води е калкана и цацата. Морските дарове основно се внасят от Гърция, Турция и Норвегия. Сафридът, ципурата и лаврака идват от южните ни съседи, а хекът и скумрията – от Норвегия. Пангасиусът пък идва от далечен Виетнам.

От дружеството твърдят, че това, което вадят от мрежите си родните рибари стигало само за около 30% от консумацията по заведенията. Затова масово се разчитало на внос и по морските кръчми и капанчета се сервирал гръцки пържен сафрид.

- реклама -