Сами се отказахме от членство в Съвета за сигурност на ООН

България сама се е отказала да се състезава за мястото на непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН през 2018-2019 г., за което единственият друг кандидат от групата на източноевропейските държави е Полша. Това съобщи базираното в Брюксел електронно издание „Юрактив“.

Външният министър е оттеглил кандидатурата заради председателството на ЕС

Според документи, стигнали до изданието, първият ни дипломат Даниел Митов предложил на 15 ноември страната сама да оттегли кандидатурата си, заявена през 2003 г., и да отложи участието си в състезанието за място в Съвета за сигурност чак за 2038-2039 г. Всяка година Съветът за сигурност на ООН избира петима непостоянни членове с мандат за две години, като се придържа към принципа на ротация на регионалните групи.

До сега три пъти сме били в Съвета

България е била член на Съвета за сигурност три пъти: през 1966-1967 г., 1986-1987 г. и 2002-2003 г.
„Въпреки доказаната тогава проамериканска позиция на България този път вероятно САЩ не са я сметнали достатъчно предан съюзник, защото са предпочели Полша, която проявява по-твърда русофобия„, посочва „Юрактив“. Според изданието зле мотивираният отказ с предстоящото председателство на България на ЕС през първата половина на 2018 г. е показател, че причината е друга, а именно натиск от САЩ.

- реклама -