Хонгконг
сн. БГНЕС

Сълзотворен газ срещу протестиращите в Хонконг – СНИМКИ

Силите на реда в Хонконг използваха сълзотворен газ, за да разпръснат хилядите демонстранти, излезли днес на пореден протест срещу законопроекта за националната сигурност на административния район.

сн. БГНЕС

Както съобщава вестник „South China Morning Post”, законопроектът за националната сигурност на Хонконг влезе в програмата на открилата се в петък сесия на китайския парламент.

Ръководителят на администрацията на Хонконг Кери Лам подкрепи законопроекта, като обяви, че той няма да засегне правата и свободите на жителите на административния район.

сн. БГНЕС

Тази сутрин няколко хиляди души излязоха по улиците на района Козуей Бей в знак на протест срещу законопроекта, който, според тях, заплашва гражданските свободи и принципа „една страна, две системи”.

След предупреждение да се разпръснат, полицията реши да използва сълзотворен газ срещу демонстрантите.

сн. БГНЕС

По-рано изданието съобщи, че разработеният специално за Хонконг законопроект за национална сигурност, предвижда забрана на подривна и сепаратистка дейност, забрана на всякакъв вид призиви за сваляне на централното правителство, както и на тероризъм и външна намеса.

сн. БГНЕС

Според информирани източници, правителството в Пекин е преценило, че парламентът на Хонконг не е в състояние да приеме законопроект за националната сигурност, съобразен с политическия климат в района, затова централното ръководство е взело инициативата в свои ръце.

- реклама -