Хонг Конг протест екстрадиция

Сълзотворен газ и гумени куршуми окървавиха протестите в Хонг Конг – Снимки

Полицията в Хонг Конг използва сълзотворен газ, гумени куршуми и палки, за да отблъсне демонстрантите, опитващи се да стигнат до сградата на местния парламент.

Това предадоха световните агенции.

Протестиращите използваха чадъри, за да се предпазват от полицията.

По-рано днес десетки хиляди демонстранти обградиха района около парламента на Хонконг в знак на протест срещу законопроекта, който ще позволи екстрадицията към Китай. За днес бе предвидено текстът да се дебатира на второ четене в пленарна зала, но заради „обсадата“ около парламента дебатите бяха отложени.

Протестиращи са обсадили зоната и около други правителствени учреждения. Заради протестите трафикът в града е парализиран. Редица магазини и фирми се присъединиха към протеста и днес не работят.

Властите в Хонконг заявиха, че сблъсъците на протестиращите с полицията са „организиран бунт”.

Това е първият коментар на управляващите автономната област от началото на гражданското недоволство, заради идеята за приемане на противоречивия закон за екстрадицията в Китай.

„Бунтовните действия, които увреждат мирното общество игнорирайки закона са неприемливи за всички цивилизовани общества”, заяви ръководителката на региона Кари Лам във видео изявление.

„Очевидно е, че това не са мирни протести а организирани бунтове”, добави тя.

Бившият колониален управник на Хонконг – Великобритания призова местното правителство да „чуе опасенията на хората си”.

„Продължаващите протести в Хонконг са ясен знак за общественото опасение на хората за предложените промени в закона за екстрадицията. Призовавам всички страни да останат спокойни и мирно настроени”, заяви външния министър на Обединеното кралство Джеръми Хънт.

„Призовавам хонконгското правителство да се заслуша в опасенията на хората си, приятелите си и международната общност и да спре тези противоречиви мерки”, добави той.

„Важно е властите да имат диалог и да запазят правата и свободите на Хонконг”, каза Хънт.

- реклама -