Сълзи и прегръдки в Европейския парламент при ратифицирането на Брекзит

Европейският парламент гласува за ратифициране на споразумението за оттегляне на Великобритания от ЕС. 683-има европейски депутати гласуваха след дебата по сделката за Брекзит. 621 от тях гласуваха  “за“, 49 “против”, а 13 гласуваха “въздържал се”.

Точно в полунощ на 31 януари британците вече няма да са част от ЕС.

 

Ръководителят на работната група на ЕП по въпроса с Великобритания Ги Верхофстат изрази съжаление от днешните събития.

Той отбеляза, че британският народ два пъти е проливал кръвта си за свободата на Европа. По неговите думи британското оттегляне е започнало с предоставянето на отстъпки за Лондон от европейското законодателство. Брекзит е нашият провал, каза Верхофстат.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изрази благодарност за британския принос в ЕС. Тя пожела Европа и Великобритания да останат добри приятели, обединени в опазването на сигурността и на околната среда.

„Днес е тъжен ден, но трябва да се съобразим с взетите решения.“

Това заяви Давид Сасоли, председател на Европейския парламент. „Историята обаче не е приключила. Нашите врати са винаги отворени за вас, така че днес не си казваме сбогом, а довиждане”, добави той.

„Обичаме Европа, но мразим ЕС“, заяви Найджъл Фараж.

Той обяви, че ЕС е лош проект и е хубаво, че Великобритания го напуска и развя британско знаме заедно със своите сънародници наоколо в пленарната зала. Заради тези действия думата на Фараж беше отнета и цялата група, нарушила реда, беше призована да напусне залата, като си вземе и знаменцата.

От своя страна евродепутати заявиха, че най-хубавото на Брекзит е, че повече няма да има нужда да слушат изказванията и речите на Фараж.

- реклама -