Снимка: кадър bTV

Салчев: НЗОК е една от най-прозрачните институции и всеки месец се публикуват разходите

„Не видях нито един аргумент за моята оставка. Има обаждания от централата на БЛС до регионалните колегии да подават идентични декларации“.

Това заяви председателят на НЗОК Петко Салчев, след като осемнайсет Регионални лекарски колегии от страната поискаха оставката му. Българският лекарски съюз сезира прокуратурата, ДАНС и Агенцията за държавна финансова инспекция за незаконосъобразни действия от страна на ръководството на НЗОК.

„Има проблем, че в момента мълча и не казвам всичките неща. За мен преговорния процес не представлява разговор в една стая с чаша уиски, след това управителят като секретарка да оформя решенията“, заяви Салчев.

Председателят на НЗОК обаче отказа да разкрие с кого е била срещата и заяви, че това ще каже на проверяващите, когато „дойдат да го проверяват“, но допълни, че той „не пие“.

По думите му няма никакъв проблем да бъде изпълнено искането на БЛС преговорите с НЗОК да бъдат публични, дори има предвидена зала за това, която е обезпечена технически.

Що се отнася до нежеланието на БЛС да преговаря с него, Салчев заяви, че от гилдията трябва да погледнат нормативната база, защото „председателят на НЗОК не участва в преговорния процес“.

Салчев е категоричен, че не се притеснява от проверка на дейността на НЗОК, защото това е една от най-прозрачните институции и всеки месец публикуват разходите.

„Съгласен съм, че парите на НЗОК не са управителя и на Надзорния съвет, но не са и на БЛС. Това са парите на здравноосигурените лица. По закон разходването на тези средства целесъобразно е във функциите на Надзорния съвет на здравната каса. Всичко друго – начинът на разходването, се договаря с БЛС“, каза Салчев.

- реклама -