Джиро, Саган, Карапас

Саган дебютира в Джиро д‘Италия през 2020

Бившият световен шампион Петер Саган потвърди дебютното си участие в Обиколката на Италия. Това се случи в Милано при обявяването на маршрута за Джирото през 2020.

„С удоволствие ви споделям, че на 9-и май ще бъда на стартовата линия в Будапеща. Ще се боря за успех в тази емблематична надпревара в първото си участие“, започна бившият трикратен световен шампион. „Италия има специално място в сърцето ми. Това е страната, където спечелих първата си световна титла през 2008 и където прекарах немалка част от годините ми като професионален колоездач, карайки за италиански тим. В последните десет години имах честта и привилегията да се състезавам толкова много пъти в някои от най-престижните състезания в Италия, но винаги съм си мислел, че нещо липсва – и това е Джиро д‘Италия“, добави Саган.

29-годишният словак ще се включи и в Тур дьо Франс. Той е рекордьор в обиколката, като седем пъти завърши със зелената фланелка за колоездач с най-много точки. Догодината обаче паузата между двете обиколки ще е по-къса заради Олимпиадата в Токио. Джирото е между 9 и 31 май, Турът – между 27 юни и 19 юли.

Еквадорецът Ричард Карапас триумфира в тазгодишното издание на обиколката, която стартира в Болоня и завърши във Верона. Той също бе в Милано и заяви, че ще защитава титлата си.

Джирото стартира в Унгария

Първите три етапа от Джирото догодина ще се проведат в Унгария. Това ще е 14-ият път, в който състезанието ще започне извън Италия. 13-ият бе през 2018-а, когато състезанието стартира в Йерусалим. Това бе и първият път, в който една от трите големи обиколки започна извън Европа. Триседмичното състезание ще стартира на 9 май с 9.5 км индивидуален часовник по улиците на Будапеща и ще приключи на 31 май в Милано. „Имайки предвид първите три етапа в Унгария, ще карам близо до Словакия. И съм сигурен, че подкрепата на словашката публика ще се усети“, завърши Саган.

Вторият етап, който ще пасне на спринтьорите, стартира от Будапеща и завършва след 193 км в северозападния град Гьор. Третият етап ще започне от централния град Секешфехервар и финишира след 197 км в Нагиканиша в югозападна Унгария.

Ще има етап във военна база

Състезанието пристига в Италия на 12 май за три етапа в Сицилия. Предстоящото издание включва седем хълмисти етапа. Освен това за първи път в 103-годишната история на надпреварата ще се проведе етап в рамките на военна база. Италианската военновъздушна база в Риволто, близо до Удине, ще приеме етап номер 15.

- реклама -