любовница

Съдят руски историк, убил и разчленил младата си любовница

Започна процесът срещу известен руски историк, обвинен в убийство и разчленяване на младата си любовница.

Олег Соколов, преподавател по история, получил „Почетния легион“ на Франция през 2003 г., беше арестуван миналата година по подозрение за жестоко убийство.

Той беше извлечен от замръзнала река в Санкт Петербург, пиян и с раница, в която бяха отрязаните ръце на любимата му жена.

Соколов призна през ноември убийството и разчленяването на 24-годишната си бивша ученичка и любовница Анастасия Йешченко и до момента бе държан в досъдебния арест.

Последваха призиви за разследване на предполагаемо насилие от негова страна и над други студентки.

сн. БГНЕС

Адвокатът му Александър Почуев заяви преди изслушването, че Соколов е в добро физическо състояние, но че психологическото му състояние е „разбира се, трудно“.

„Той се разкайва„, заяви защитникът пред AФП.

Изслушването беше отложено за понеделник, след като адвокатите заявиха, че се е появил нов запис и им трябва време, за да го разгледат. Почуев загатна, че Йещчченко може да е провокирала клиента му, казвайки, че „травматична ситуация“ е предшествала трагедията.

Соколов се срина по време на изслушване през ноември, като заяви, че е „опустошен“ от случилото се. Той живял с жертвата няколко години и първоначално се опита да се изкара жертва на самоотбрана, заявявайки, че младата жена първа го нападнала с нож по време на разгорещен спор.

Соколов преподава история в Санкт Петербургския държавен университет.

сн. БГНЕС

Процесът срещу убийството внесе нова спешност в дебат за наказанието за домашно насилие в Русия, където около 16,5 милиона жени стават жертва всяка година за насилие от семейство или партньори.

Путин декриминализира някои форми на домашно насилие през 2017 г. и повечето насилници се разминават само с глоба.

- реклама -