Съдят „Дисни“ за кражба на идеи за суперанимация

Холивудският сценарист Хари Голдмън съди американската компания „Дисни” (Disney) с обвинения в нарушаване на авторските права и незаконно заимстване на идеи.

68f9bc7c240Става въпрос за създаването на анимационния филм „Зоотрополис” (Zootopia, 2016 г.), която взе „Оскар” тази година.

Делото е заведено във вторник във федерален съд в Лос Анджелис, Калифорния.

Както твърди Голдман, през 2000 г. и 2009 г. той предлага на продуцентите в „Дисни” идеите си, които после да се превърнат в основа за поредица от игри и анимационни филми, но те отказали. След това компанията, според Голдман, използва значителна част от неговите измислени герои и сценарият, за да създаде „Зоотрополис”. В иска сценаристът заявява, че „Дисни” са откраднали от него и името на филма.

13461„Докато „Дисни” ревностно защитава авторските си права, корпоративната култура, установила се в компанията, не само че дава възможност за незаконно копиране на материали на други хора, но и по всеки възможен начин го насърчава“, се заявява в съдебния иск.

Голдман, който е автор на сценарии за филми като „Зов за завръщане“ (Total Recall, 1990) и „Следващ“ (Next, 2007), иска обезщетение, чийто размер не се посочва, както и признаване на авторското му право.

От „Дисни” отхвърлят обвиненията за неправомерни действия, заявявайки, че те са напълно неоснователни.

„Това е безскрупулен опит да се предявят претенции за успешен филм, който той (Голдман) не е създал. Ние ще защитаваме решително тази позиция в съда“, се казва в изявление.

Световните приходи от „Зоотрополис” – история за живота на огромен измислен град, населен от различни животни, надхвърли 1 милиард щатски долара. Филмът, излязъл на масовия екран през февруари, миналата година, е носител на награди „Оскар“ и „Златен глобус“ в категорията „Най-добър анимационен филм“. Много американски критици включиха лентата в списъците си с най-добрите филми на миналата година.

- реклама -