Иван Евстатиев дело изнасилване Стрелча

Съдят бившия кмет на Стрелча за изнасилване

Районният съд Пловдив гледа делото за изнасилване на непълнолетно лице срещу Иван Евстатиев, бивш кмет на Стрелча и на Пазарджик

Обвинението

16 свидетели и 10 вещи лица дават показания при закрити за медиите врати. Семейството на пострадалото момиче е завело и граждански иск срещу Евстатиев за 10 000 лв. Днес показания даде Христина Белухова, майка на жертвата. Момичето също е в залата.

Иван Евстатиев дело изнасилване Стрелча

Защитата

Защитата на Евстатиев – адвокат Ташкена Колчева, ще иска оневиняване на обвиняемия с аргумента, че сексуално насилие не е имало, половият акт е бил по взаимно съгласие, а възрастта на момичето- 16 години, не прави Евстатиев автоматично наказуем.

За второто обвинение, повдигнато срещу бившия кмет- за привеждане в безпомощно състояние чрез опиване с алкохол, тя каза, че приемът на течността е бил доброволен от момичето. Братът на подсъдимия- Динчо Евстатиев заяви, че деянието е морално укоримо и всички близки смятат така, но Иван Евстатиев не е изнасилвач.Иван Евстатиев дело изнасилване Стрелча

Самият подсъдим не е напускал ареста от момента на неговото задържане с изключение на дните, които прекара в пазарджишката болница. Адвокатката му прави неколкократни опити да промени мярката му за неотклонение в по-лека, позовавайки се на здравословното му състояние, но не постигна успех.

10 години затвор

Делото се гледа в Пловдив след решение на Върховния касационен съд и заради факта, че в Районен съд- Панагюрище работят само два съдии. ВКС пренасочи делото към друг, равен по степен съд с оглед осигуряване нормалното протичане на процеса, включително и гарантиране на непредубеденост на въззивната институция.

По първото обвинение, ако се докаже, Евстатиев го грози затвор от 3 до 10 години, а за второто – до 6 месеца затвор или глоба до 500 лв.

- реклама -