Румен Радев указ Гешев Узунов отчет президент

Съдия: След повторно гласуване във ВСС, президентът трябва да подпише указа за назначаването на Гешев

Напълно спазена е процедурата за избора на главен прокурор. Държавният глава не е длъжен да мотивира указа, но на практика той изложи кратки мотиви.

Това коментира Димитър Узунов, бивш представляващ ВСС в ефира на бТВ.

Вчера президентът Румен Радев върна избора на нов главен прокурор за ново гласуване във ВСС.

При второ успешно гласуване държавният глава няма да има друг изход, освен да подпише указа за назначаване на избрания кандидат, добави той.

Законът не въвежда като необходимо условие задължително участие на повече от едно лице. Следователно и процедура с един участник е законосъобразна, поясни Узунов. „Когато избирахме Сотир Цацаров за главен прокурор имаше две кандидатури. Тези, които днес са недоволни, и тогава не бяха доволни. Следователно не е това истинският мотив”, на мнение е Узунов.

Той допълни, че на протестите срещу Иван Гешев дори са използвани плакати от времето на Цацаров. Според него най-странният мотив на Румен Радев е относно подкрепата на МВР и ДАНС. „Да казва, че подкрепата на институциите е негатив, а липсата на подкрепа на неправителствения сектор в лицето на Българския хелзински комитет, да е позитив – не разбирам това”, коментира още Димитър Узунов.

- реклама -