спецсъдът Андон Миталов, съд, Кирилов, ВСС

Съдия Андон Миталов се върна на работа

Съдия Андон Миталов, посочен от Държавния департамент на САЩ като замесен в „сериозна корупция“, се върна на работа в спецсъда.

Той беше излязъл в болничен в разгара на скандала през миналата седмица.

Пред Канал 3 Миталов отказа да коментира дали се е срещал с адвокатите на Николай Малинов от „Русофили“, отказа да коментира и наложената му забрана да влиза в САЩ.

По случая със съдия Миталов заместник-помощник държавния секретар за Европа и Евразия Матю Палмър, който се срещна с премиера Борисов вчера в София, заяви: „В готовност сме да предоставим данни на компетентните български власти, когато това е необходимо.

Ние сме готови да се борим с корупцията, да назоваваме лицата, които участват в корупционни практики. Искаме да се уверим, че хората са наясно, че САЩ застават твърдо и уверено в подкрепа на доброто управление, прозрачността и отговорността и ролята, която лицата, заемащи публични длъжности, играят за гарантирането на доброто управление“.

Днес ВСС поиска от правосъдния министър да отстрани недостатъците в искането за освобождаване от длъжност на съдия Миталов.

Самият Кирилов обяви, че ще представи уточнения към искането си за уволнение за съдия Андон Миталов преди изтичане на 7-дневния срок, който му даде Съдийската колегия на ВСС.

- реклама -