Андон Миталов

Съдия Андон Миталов е българинът със забрана за влизане в САЩ заради корупция

Съдия Андон Миталов от Специализирания наказателен съд е българинът със забрана за влизане в САЩ заради корупция. Това обявиха днес от посолството на САЩ, цитирайки държавния секретар Майк Помпео.

„Днес аз публично оповестявам името на съдията от Специализирания наказателен съд Андон Миталов за участието му в сериозна корупция. В качеството си на длъжностно лице Миталов е участвал в корупционни действия, които подкопават върховенството на закона и сериозно компрометират независимостта на демократичните институции в България, пише в съобщението, публикувано от дипломатическата мисия.

По силата на Раздел 7031(c) след като държавният секретар оповести имената на чуждестранни длъжностни лица за тяхното участие, директно или индиректно, в сериозна корупция, тези лица и техните преки роднини не отговарят на условията за влизане в Съединените щати.

Законът също така предвижда възможността държавният секретар да посочи името на такива длъжностни лица и на техните преки роднини публично или да направи това конфиденциално. Освен Миталов аз оповестявам имената на неговата съпруга Корнелия Стойкова-Миталова и на неговата дъщеря Гергана Миталова.

„Това е първото такова огласяване в България и то потвърждава ангажимента на САЩ в борбата срещу корупцията в България и в глобален мащаб. Съединените щати продължават да подкрепят народа на България в борбата му срещу корупцията. Държавният департамент ще използва тези правомощия за насърчаване търсенето на отговорност по отношение на корумпирани лица в региона и в глобален мащаб“, завършва изявлението на американското посолство.

Кой е Андон Миталов?

Името му нашумя, след като пусна в Москва обвиняемия за шпионаж в полза на две руски организации Николай Малинов, за да получи орден от Путин. Иначе е докладчик по няколко дела в Специализирания съд, които не са от най-шумните.

Тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров предложи на инспектората към Висшия съдебен съвет да провери работата на съдията.

От съобщението на прокуратурата стана ясно, че пътуването е в разрез с установения ред, защото вместо да искат разрешение за пътуване в чужбина от наблюдаващия прокурор, който води разследването на Малинов, адвокатите му са поискали съгласие от съда. Обвиненият в шпионаж лидер на движение „Русофили“ е на свобода след като плати гаранция от 50 000 лева. 

–––––––––––

Отговорни ЗАЕДНО!
#ОстаниВкъщи – спаси животи!
FlashNews.bg

Всичко за коронавируса тук

- реклама -