Съдиите избират представителите си в следващия ВСС

Съдиите избират своите шестима представители в Съдийската колегия на следващия Висш съдебен съвет.

Кандидатите са 15, а гласуването ще е предимно дистанционно.

2197 са имащите право на глас съдии. 1916 от тях са заявили, че ще го упражнят по Интернет.

От Висшия съдебен съвет уверяват, че информационната система за електронен избор гарантира тайната на вота и свободното волеизявление, а достъпът до нея е ограничен за мрежи, извън страната.

В началото на седмицата стана ясно, че системата не е преминала през предвиденото по закон съгласуване с Министерството на електронното управление. Опитът на министъра в оставка Божидар Божанов това да стане преди днешния избор не срещна разбиране сред членовете на настоящия Висш съдебен съвет:

„За съжаление, това поставя повече въпроси, отколкото дава отговори. Тази система трябва да бъде съгласувана, дали преди, дали след. Лошото е, че при съгласуването след се окаже, че е била недостатъчно сигурна и е позволявала манипулации, това би поставило под съмнение самия вот. Това е моето притеснение“.

Изборният ден започва в 8 и приключва в 18. Желаещите да гласуват с хартиена бюлетина ще могат да го направят във фоайето на столичната Съдебна палата.

Изборът ще се смята за редовен, ако са гласували минимум 1099 съдии, а за избрани ще се считат кандидатите, получили повече от половината от действителните гласове. В противен случай гласуване ще има и утре, като прагът за легитимност пада на – гласували не по-малко от 33 на сто от имащите право на глас съдии.

- реклама -