Полша обмисля референдум за приема на бежанци. Варшава обяви, че Брюксел я шантажира

Президентът на Полша Анджей Дуда обяви, че през 2019 г. ще се проведе референдум, на който страната ще реши дали да приема бежанци според квотите на ЕС. Допитването ще съвпадне с парламентарните избори в страната, предаде NewEurope.

„Готов съм де представя инициатива за референдум. Това ще позволи новото правителство да чуе ясния глас на нацията по този въпрос“, посочи Дуда. Правителството на министър-председателя Беата Шидло, водено от партия „Право и справедливост“ посочи, че няма да приеме бежанци от Близкия изток и Африка.
Според задълженията си Полша трябва да разпредели на своя територия 7000 мигранти.

Варшава обяви, че Брюксел я шантажира за бежанците

Министерството на външните работи на Полша не приема опита на Европейската комисия да шантажира страната с финансови наказания заради отказа да приема бежанци, заяви първият полски дипломат Витолд Вашчиковски на съвместна пресконференция с унгарския си колега.

„Не сме съгласни с такъв шантаж, с концепцията за това, че ако не приемем мигранти и не демонстрираме солидарност, ще бъдем финансово наказани и можем да бъдем лишени от евросредства”, каза Вашчиковски.

Полският външен министър каза, че „тези въпроси не трябва да се обединяват, защото европейските субсидии са скрепени в споразумения, отнасящи се до икономическото сътрудничество”. „Това е компенсация за икономически слаби държави за това, че отварят пазара си за силни, големи държави от Западна Европа”, поясни Вашчиковски.

председателството на ЕС

ЕК започна процеудра

Европейската комисия днес реши да започне официална процедура за отстраняване на нарушенията по отношение на Унгария, Полша и Чехия заради отказа им да приемат мигранти по квотите на ЕС.

Квотите се определят съобразно населението на всяка от държавите в ЕС и други фактори. Полша трябва да приеме 7000 души, Чехия – 1 600, а Унгария – 1 300.

 

- реклама -