Белене

Съдбата на АЕЦ „Белене“ се решава по телефона

Съдбата на АЕЦ „Белене“ беше обсъдена по телефона между министъра на енергетиката Теменужка Петкова и министъра на енергетиката на Руската федерация Александър Новак. Основна тема бе решението на Арбитражния съд в Женева по търговския спор между Националната електрическа компания ЕАД и „Атомстройекспорт” във връзка с проекта за АЕЦ „Белене“.

По думите на Петкова решението на арбитражния съд от 15-ти юни тази година се възприема от българската страна като обективно. Двете страни се съгласиха, че компаниите, които имат отношение по казуса, а именно НЕК и „Атомстройекспорт” следва в рамките на конструктивни преговори да търсят взаимоизгодно за двете страни решение.

Министрите Петкова и Новак потвърдиха, че експерти от двете компании ще осъществят визити в България и Русия, при които да се запознаят на място с изработеното за АЕЦ „Белене“ оборудване.

Препотвърдено бе желанието на двете страни да продължат съвместния диалог в областта на енергетиката. Отбелязано бе доброто сътрудничество между български и руски компании в сферата на доставките и транзита на енергийни ресурси.

По отношение на проекта на българското правителство за изграждане на газоразпределителен център „Балкан“ у нас, Петкова информира руския си колега за продължаващите разговори в рамките на работната група между българската страна и Европейската комисия.

По думите й в момента се идентифицират възможните маршрути и трасета, които са част от концепцията, както и потенциалните източници на природен газ, които да захранват хъба. „Като един от потенциалните източници, разглеждаме руския природен газ“, подчерта тя.

- реклама -