Бенчо Бенчев

Съдът вдигна забраната на Бенчо Бенчев да напуска страната, за да се лекува в Турция

Бургаският зърнен бос и общински съветник Бенчо Бенчев, обвинен в укривателство на Димитър Желязков-Очите, ще може да се лекува в Турция. Това реши днес районният съд в Бургас, като отмени забраната на обвиняемия да напуска страната.

Той е обвиняем и за съхранение на огнестрелни оръжия и боеприпаси без регистрация.

Бенчев от години страдал от сериозно неврологично заболяване. Той ще може да се лекува в турска клиника до 31 март. На 1 април отново ще трябва да се яви в съда за следващото заседание. Тогава се очаква в бургаския районен съд да бъде доведен за разпит Димитър Желязков.

сн. БГНЕС

Бенчев беше арестуван в Истанбул по искане на българските съдебни власти за това, че на 2 август 2018 година е транспортирал Димитър Желязков с лек автомобил от Солун до Истанбул и му е предоставил стая в хотел, резервирана на негово име.

По-конкретно Бенчев е обвинен за това, че в периода от 02.08.2018 г. до 04.08.2018 г. в Република Гърция и Република Турция, спомогнал Димитър Ж. да избегне и да бъде осуетено спрямо него наказателно преследване.

На 02.08.2018 г. е транспортирал с лек автомобил Димитър Ж. от град Солун, през границата до Истанбул. За периода 02.08.2018 г. до 04.08.2018 г. му предоставил за ползване стая в хотел „Рамада“, която била резервирана на името на Бенчо Бенчев.

Бенчо Бенчев е обвинен и за това, че на 05.08.2018 г.в град Бургас, в дома си, в спално помещение е държал 57 броя фабрични патрони.

Бенчев е обвинен и за това, че на 05.08.2018 г. в град Бургас, в дома си, в спалното си помещение е държал огнестрелни оръжия и боеприпаси за тях, както следва:

В гардероб – огнестрелно оръжие – ловна карабина и 100 броя боеприпаси за същото огнестрелно оръжие, за чието съхранение е имал издадено разрешително за съхранение, но не е взел необходимите мерки за сигурност и особено мерките предвидени в надлежните правилници, наредби или инструкции.

В метална каса – огнестрелни оръжия – три пистолета „Байкал – 442“ и 90 броя боеприпаси за посочените пистолети, за което е имал разрешително за съхранение, издадено на търговското дружество „Бенмар“ ЕООД – град Бургас, но не е взел необходимите мерки за сигурност и особено мерките предвидени в надлежните правилници.

- реклама -