Джулиан Асанж

Съдът реши: Джулиан Асанж не може да бъде екстрадиран в САЩ заради съмнения в психичното му здраве

Джулиан Асанж не може да бъде екстрадиран в САЩ заради съмнения в психичното му здраве.

Това е решението на съдия Ванеса Барайцер от Централния наказателен съд в Лондон, която се произнесе по искането за екстардирането на Джулиан Асанж в САЩ. Според нея екстрадицията ще има негативно влияние върху психичното здраве на Асандж, като изрази опасения, че може и да извърши самоубийство в резултат на това.

САЩ обявиха, че ще обжалват решението.

Министерството на правосъдието на САЩ е завело 18 наказателни обвинения срещу австралиеца Асанж. Той е обвинен в престъпления, свързани с най-големия случай на разкриване на класифицирана информация в историята на Съединените щати. В резултат на публикуването на тези материали в платформата WikiLeaks, на обществеността станаха известни редица престъпления, извършени от американски войници в Близкия Изток.

По всички обвинения в САЩ Асанж ще получи присъда до 175 години затвор.

По този повод неправителствената организация Репортери без граници отново осъди искането за екстрадиция на издателя на Уикилийкс и призовава за незабавното му освобождаване.

Ясно е, че случаят е политически мотивиран и има за цел примерът с Асанж да послужи за сплашване на медиите по целия свят, се казва в разпространена от организацията петиция.

Ако правителството на САЩ успее да осигури екстрадицията на Асандж и да го съди заради приноса му в репортажи от обществен интерес, същият прецедент може да бъде приложен към всеки журналист навсякъде. Възможните последици от този случай не трябва да бъдат пренебрегвани. На карта е заложено бъдещето на журналистиката и свободата на печата, се казва още в текста.

От Репортери без граници е изпратена петиция до Министерството на правосъдието, Министерството на вътрешните работи и Министерството на външните работи, общността и развитието с призив британските власти да не екстрадират Джулиан Асанж.

През 2010 г. Асанж беше обвинен в Швеция в сексуален тормоз и изнасилване.

От юни 2012 г. той се укриваше в еквадорското посолство в Лондон, където беше задържян на 11 април 2019 г. по искане на САЩ. Съд в Лондон го призна за виновен за нарушаване на условията за гаранция и го осъди на 11 месеца затвор.

Изслушванията за екстрадиция започнаха на 2 май 2019 г. година.

- реклама -