Съдът праща Марешки в затвора за 4 години

Съдът праща бившият депутат Веселин Марешки в затвора за 4 години. Ефективни наказания от 4 години лишаване от свобода за Веселин Марешки и 3 години и 6 месеца за Красимира Колева за изнудване, постанови Апелативният съд във Варна.

Съдът определи първоначален

общ режим на изтърпяване. Въззивната инстанция присъди и наказания „глоба“ от 8 хиляди лв. за Марешки и 6 хиляди лв. за Колева. Двамата трябва солидарно да заплатят на гражданския ищец 30 хиляди лв. обезщетение за претърпени неимуществени вреди. Присъдата е подписана с особено мнение от председателя на съдебния състав.

Съдът прецени, че следва да

вземе мерки за неотклонение на двамата, като паричната гаранция за Веселин Марешки е  5 хиляди лв, а за Красимира – 3 хиляди лв. Делото се разглежда за втори път от Варненския апелативен съд. На 14 септември 2020 друг съдебен състав призна двамата за виновни и осъди подсъдимия на 4 години лишаване от свобода, а подсъдимата на 3 години и 6 месеца.

Защитата опонира, че няма

доказателства за общ умисъл и съучастие. Подсъдимата не е знаела, че бизнесменът иска от Асен Миланов 10 хиляди лв. Според адвокатите на Веселин Марешки, не е доказано той да е осъществил заплаха, която е елемент на престъплението „изнудване“. Разрушаването на терасата на заведението не е било престъпление, тъй като тя е била незаконно изграден обект, подлежащ на премахване.

Красимира Колева каза

пред съда, че е считала действията си за правомерни и е невинна. Марешки пък обясни, че предвид големия размер на приходите на дружествата му, не би се занимавал със дребни за него суми от 5-10 хиляди лв.

Той отрече да е изнудвал

някого, включително и Асен Миланов. В последната си дума подсъдимите поискаха да бъдат оправдани. Присъдата, с която двамата  обвиняеми бяха признати за виновни, подлежи на обжалване пред Върховния касационен съд.

Източник: standartnews.com

- реклама -