дюлгеров иванчева арест трансплантации

Съдът отказа на Петър Дюлгеров да влезе в болница за трансплантация на ретината

Спецсъдът не пусна Петко Дюлгеров на свобода.

Дюлгеров, който поиска да излезе на свобода, е обвинен за посредничество по делото на кмета на район „Младост“ Десислава Иванчева.

Съдът прецени, че Дюлгеров нямал планирана дата за трансплантация на роговица.

Мотивът му, за да поиска да излезе от ареста бе, че страда от прогресиращо заболяване на очите и още от 2016 г. е бил планиран за трансплантация на роговица, освен това очното му заболяване не позволявало да стои в ареста.

Съдът обаче посочи, че болестта му е от 20 години, в действителност прогресира, но не се налага спешна трансплантация на роговица. Също така нямало документ, че операцията е планирана след 20 дни.

Съдия Райкова даде указания и на прокуратурата да бъдат осигурени хигиенни условия на Дюлгеров в ареста. По-рано на делото той се оплака, че лещите му са се надраскали, постоянно са замърсени, няма топла вода, с която да ги почиства и това е довело до възпаление на очите.

Прокурорът Илиян Рангелов увери, че обвинителният акт срещу Десислава Иванчева, Биляна Петрова и Петко Дюлгеров скоро ще бъде готов. Рангелов увери, че на Дюлгеров ще бъдат осигурени хигиенни условия в килията.

По същото време Иванчева и заместничката й четоха томовете по делото в секретното деловодство на Апелативния спецсъд. Магистратите им дадоха 3 дни да се запознаят с тях.

Утре в 14.00 часа Апелативният спецсъд ще решава дали да отстрани окончателно Иванчева от пост.

- реклама -