Стайко Стайков освободен здравословни причини

Съдът освободи Стайко Стайков под домашен арест заради здравословни проблеми

Специализираният съд пусна под домашен арест сина на бизнесмена Миню Стайков – Стайко.

Мотивите на магистратите: сериозни здравословни проблеми, които не позволяват Стайко да остане в ареста. Делото се гледа при закрити врата, защото адвокатите на 30-годишния мъж са изложили факти относно неговото здраве.

Съдът не е приел искането на прокуратурата за назначаване на петорна експертиза, включително и преглед на ядрено-магнитен резонанс.

За да вземе решението, се е позовал единствено на тройната експертиза, направена на Стайков-син в МВР болница.

В нея обаче не влизало изследване на ядрено-магнитен резонанс, тъй като МВР болница не разполагала с такъв апарат.

Прокуратурата ще протестира решението именно на основанието, че не е допуснато тяхното искане за петорна медицинска експертиза.

Това каза наблюдаващият прокурор Ангел Кънев.

Според адвокат Димитър Вълчев неговият клиент е обвиняем, само защото е син на баща си – Миню Стайков. Както прокурор Кънев, така и адвокатът категорично отказаха да разкрият детайли около заболяванията на Стайков.

„Нито Конституцията, нито моралът ми позволяват да кажа нещо повече“, беше категоричен защитникът.

Специализираната прокуратура внесе днес в Специализирания наказателен съд искане за определяне на мярка за неотклонение „Задържане под стража“ на Стайко Стайков.

Стана ясно и че му е повдигнато и ново обвинение – за данъчни престъпления за близо половин милион лева. Първоначалното обвинение на Стайко Стайков бе за участие в организирана престъпна група, създадена с цел разпространение на акцизни стоки без бандерол, пране на пари и данъчни престъпления.

„Обвиняемият Стайко Стайков от 29 януари има и второ обвинение, освен за участие в ОПГ, има обвинение и за извършване данъчни престъпления за укриване на данъци в размер на приблизително половин милион лева“, каза прокурор Ангел Кънев преди началото на заседанието по мярката за неотклонение.

Той посочи и че в настоящето производство ще поискат от съда да назначи и петорна съдебно-медицинска експертиза с ядрено-магнитен резонанс.

В началото на седмицата се разбра, че синът на бизнесмена Миню Стайков – Стайко Стайков, който беше обявен за издирване, е в болница „Пирогов“. По-късно той беше преместен в МВР-болница.

Стана ясно и че самият Стайков твърди, че е бил отвлечен преди известен период от време, който все още не е уточнен. На 30 януари обаче министърът на вътрешните работи Младен Маринов заяви, че МВР няма данни, които да потвърждават версията за отвличане на Стайков, както твърди самият той.

Стайко Стайков бе обявен за издирване от месец септември 2018 г. с европейска заповед за арест.

Бизнесменът Миню Стайков е с наложена мярка за неотклонение „задържане под стража”.

Той бе задържан при акция на Специализираната прокуратура в офисите на „Винпром Карнобат“ ООД, „Сис Индустрийс“ ООД и „Топаз Мел“ ООД. Тогава на няколко лица бяха повдигнати обвинения за участие в организирана престъпна група, създадена с цел продажба на акцизни стоки без бандерол, извършване на данъчни престъпления и пране на пари. По-късно бе наложен запор над дружествените дялове и банкови сметки на бизнесмена, както и възбрана над множество негови недвижими имоти в цялата страна – земеделски земи, жилища, сгради.

й
- реклама -