Марковски Иванчева Младост мярка съд обвинение прокуратурата

Съдът остави в ареста всички по казуса „Кметгейт“

Апелативният наказателен съд остави в ареста кмета на „Младост“ Десислава Иванчева, заместничката й Биляна Петрова и бившия кмет Петко Дюлгеров в ареста.

Съдът е преценил, че има опасност те да влияят на делото, а обвинението е с висок риск.

Според магистратите има доказателства, че тримата са поискали подкуп в размер на 500 000 евро и взели 70 000 евро като първа вноска на 17 април.

Тези изводи съдът направи от събраните по делото доказателства – разпити на свидетели, записи от СРС-та и експертизи.

Съдът обърна внимание, че Иванчева системно е бавила преписки не само на Ваклин, но и на други инвеститори. Ваклин е направил всичко предвидено в закона, за да получи навреме съобщение за строеж, което му се бавило от 16 юни м.г.

Прокурорът по делото обясни, че подкупът е бил предаден между 12,30 ч. и 13,10 ч. Според него е правилно решението всички по т.нар. казус „Кметгейт“ да останат в ареста. „Имаме заповед на главния архитект, която е трябвало да бъде обявена, а те са протакали и е имало натиск върху Ваклин. Материалите по делото са от СРС и затова нямам право с такава конкретика да ги коментирам“, обяви прокурорът.

Иванчева

Според него Иванчева е искала срещата през Дюлгеров и това става ясно от доказателствата. „Ясно е кой е извършителят и кои лица съдействат под една или друга форма. Но повече не мога да разкрия. Виждате, че съдът преценява фактите и взима решението си, щом то е такова, явно има доказателства“, категоричен бе обвинителят. Той заяви, че е имало арестувано четвърто лице – Стефан, но срещу него няма доказателства и той е освободен. Неговите показания не касаят делото, заяви прокурорът.

„Ще бъде разпитан един свидетел Георги Тошев, за когото се смята, че е бил във връзка с Дюлгеров. Има непрекъсната връзка между доказателствата и видяхте, че съдът оцени това“, обяви прокурорът.

Бизнесменът Ваклин е бил поставен в невъзможност да извършва дейността си.

Подкупът е бил предаден по обяд, когато преписката по случая на Ваклин се иска да бъде извадена от „чакащите“.

Що се отнася до схемата от прокуратурата потвърдиха, че посредникът е Дюлгеров, а доказателствата са категорични, че има предаване на пари. Дюлгеров е декларирал, че може да реши проблема с казуса на Ваклин.

По-рано днес в съда бяха представени множество доказателства за искания подкуп. Според СРС-та Иванчева е казала пред съучастниците си „Поставили сме го на колене, да си плати! Няма да му пусна преписката“.

Припомняме, кметът на район „Младост“ беше задържана при зрелищна акция в центъра на София преди седмица.  Прокуратурата обясни петчасовото стоене на улицата на Иванчева с особеностите на процесуално-следствените действия по случая. Днес за временно-изпълняващ длъжността кмет на „Младост“ беше избран Владимир Клисуров.

 

 

 

- реклама -