Бургас Горна Оряховица охранител Троян задържан мъж убийство битов скандал Велинград мъж, баба, прът, убийство

Съдът определя мярката на петимата, задържани в акцията срещу тероризъм

Днес съдът ще гледа мярката за неотклонение за петима души, обвинени в две престъпления против републиката.

Очаква се срещу петимата да бъде поискана най-тежката – „задържане под стража“. Те бяха арестувани в петък при акция за разбиване на група за международен тероризъм, издирва се шести.

Вчера говорителят на главния прокурор съобщи, че шестима души са привлечени като обвиняеми след акцията за разбиване на група за международен тероризъм.

Сред задържаните има българка.

Петимата са сирийци, които са пребивавали легално в България. Единият от тях все още не е задържан и е обявен за международно издирване. Обвиненията към всеки от престъпната група са две – първото е, че групата е извършвала небанкови парични операции по метода „хавала“, при който парите се оставят при посредник в една държава и се взимат от втори човек в чужбина, а второто обвинение е за подготовка на терористични атаки в чужди държави.

„Те са обвинени за две престъпления против републиката. Едно от престъпленията е за това, че са действали по различен начин в периода от началото на 2016 г. до 18.01.2018 тази година, за да осъществят не пряко, а именно косвено, финансиране на терористична организация, която действа на територията на други държави. Информацията, с която към този момент разполагаме, е, че в резултат на действията на тази група към този момент сме документирали над 25 000 000 евро, които са били трансферирани през членовете на групата към терористични организации в чужбина и над 100 автомобила, леки, които са били транспортирани от България до сирийските територия.

Второто обвинение, което е повдигнато е за това, че са участвали и са членове на група, която си е поставила за цел извършване на действия по глава 1 от Наказателния кодекс, а именно финансиране – пряко или косвено – на терористична организация. Шестото лице е привлечено като обвиняем в негово отсъствие, задочно. Той се издирва и е мъж от сирийски произход. Всички чужди граждани пребивават на законно основание на територията на страната. Трима от тях са с статут на временно пребиваващи. Двама от тях са постоянно пребиваващи чужденци в България“, заяви в събота Арнаудова.

Общо 43-ма бяха арестувани в петък по подозрение, че са част от престъпна схема за финансиране на тероризъм чрез системата за превод на пари, известна като „Хавала“.

Сред задържаните има български и чужди граждани, а за ръководител на групата е сочен временно пребиваващ у нас сириец.

- реклама -