Кирил Петков, подписи, министър, КС, гражданство
Снимка: БГНЕС

Съдът определи за противоконституционен указът на президента за назначаването на Кирил Петков

Конституционният съд се произнесе с решение по конституционно дело, с което обяви за противоконституционен Указът на президента на Република България за назначаване на служебно правителство в частта, с която за служебен министър на икономиката е назначен Кирил Петков Петков.

Решението e прието с 11 гласа. Съдия Георги Ангелов подписа решението с особено мнение относно допустимостта.

През лятото стана ясно, че Петков има двойно гражданство, което според законите на България не му позволява да заема висш държавен пост. Той заяви, че е подал заявление до канадските власти, с което се отказва от това гражданство на 21 април. Няколко месеца по-късно той съобщи, че разполага с документи, според които не е канадски гражданин, припомня БГНЕС.

КС беше сезиран от 55 народни представители от ГЕРБ от 46-ото Народно събрание с искане за установяване на противоконституционност на указа на президента Румен Радев от 10-и май в частта, свързана с назначаването на Петков.

КС допусна за разглеждане това искане. Образувайки делото, съдът поиска документи от президента, министерствата на правосъдието и на външните работи и от самия Петков.

На последното си заседание на 12 октомври Конституционният съд остави без уважение искането на Кирил Петков за конституирането му като заинтересована страна по делото и без разглеждане искането му за събиране на други доказателства.

- реклама -