Съдът оправда бившия ректор на Медицинския университет Ваньо Митев, обвинен за злоупотреби за 1 млн. лв.

Бившият ректор на Медицинския университет (МУ) в София Ваньо Митев е невинен по три обвинения за злоупотреби, които ощетили с над 1 млн. лв. висшето училище. Това реши съдия Милен Михайлов от Софийския градски съд, който оправда и съпроцесника на Митев Алексей Алексеев, главен секретар на МУ.

Обвиненията на прокуратурата гласяха, че през септември 2014 г. бившият ректор сключил неизгоден договор за правна помощ с двама адвокати, без това да е необходимо, тъй като в университета имало на щат двама юрисконсулти. От това вузът бил ощетен с 28 800 лв.

Освен това Митев си затворил очите пред факта, че 3 г. главният секретар погазвал Закона за висшето образование и разрешил в МУ да бъдат приети 146 чужди студенти от Европейския съюз без кандидатстудентски изпит по биология и химия. Заради това в бюджета на университета не са влезли 1 105 083 лв., твърди прокуратурата.

Митев имаше обвинение и че не е инспектирал достатъчно Алексеев, който за 3 г. сключил 5 неизгодни контракта и ощетил хазната на МУ с 290 501 лв. Освен това главсекът присвоил 45 782 лв. от касата на вуза, които след това раздал на две фирми.

Мотивите на съда защо обвиненията са останали недоказани – ще станат ясно до месец.