Съдът на втора инстанция върна сърбина Жарко Момчилович в ареста, него обаче го няма

Жарко Момчилович и съпругата му Мария не присъстваха на съдебното заседание днес. Представляваха го двама защитници.

Преди дни стана ясно, че след като е бил пуснат под домашен арест, Жарко е изчезнал. За последно е видян на адреса на 7 април, когато той изчезва. Любопитно е, че договорът за наем на апартамента е сключен ден, преди да бъде гледана мярката на Момчилович.

На заседанието се обсъдиха медицинската експертиза – изготвена само по документи, без личен преглед на Момчилович, заради която първоинстанционният съд пусна сръбския гражданин под домашен арест.

Въпреки че прокуратурата започна разследване за документално престъпление, свързано с медицинската експертиза на Момчилович, Софийският апелативен съд прие експертизата.

Според САС преценката на първоинстанционния съд е неправилна заради възможността той да избяга.

Според медицинските лица е нямало пречка Момчилович да бъде пуснат под домашен арест с електронна гривна – само при ЯМР тя може да бъде свалена.

Пред магистрати лекарите, изготвили експертизата, обясниха още, че Момчилович страда от аневризма на възходящата част на аортата. Описаха състоянието му като опасно и жовотозастрашаващо и несъвместимо с престоя му в затвора, тъй като според защитниците му в ареста няма да получи адекватно лечение за сърдечния му проблем.

Припомняме, че САЩ искат екстрадицията на Жарко, който е сочен за част от клан за наркотрафик в Америка.

- реклама -