Съдът: Искът на „Артекс“ за неимуществени вреди за „Златен век“ е недопустим

Софийският градски съд прекрати делото, заведено от строителната фирма „Артекс“ срещу Мариан Башур, който протестираше срещу строежа на сградата „Златен век“ в кв. „Лозенец“. Строежът впоследствие беше спрян със заповед на ДНСК заради изтекло разрешително за строеж.

Искът беше иницииран от строителната компания.

Според нея Башур е уронил престижа на фирмата като е написал в личния си профил в социалната мрежа, че сградата им е „паметник на грозотията“. За това те поискаха той да им изплати обезщетение за причинени неимуществени вреди в размер на 100 000 лв.

В решението, взето на закрито заседание на 19.06.2019 г. от съдия Георги Иванов, се посочва, че искът е недопустим, тъй като една от страните в спора е фирма.

„Неимуществените вреди по дефиниция се изразяват във физическа болка или психическо страдание, които са присъщи единствено за физическите лица, и строителната компания няма как да докаже, че е изпитала болка или страдание“, се казва в мотивите на съда. Определението може да бъде обжалвано в едноседмичен срок пред Софийския апелативен съд.

- реклама -