електронните

Съдът в Гърция спря реформата в електронните медии

Върховният административен съд на Гърция спря реформата в електронните медии, предприета от гръцкото правителство. Това е сериозен удар срещу премиера Алексис Ципрас, който остро осъди решението на магистратите.

Административният съд обяви за противоконституционен закона от октомври 2015 г., с който правителството ограничи до четири националните лицензи за частни телевизии и ги предостави след процедура, донесла 246 млн. евро на държавата.

Повечето съдии в административния съд са преценили, че независимият контролиращ орган за електронните медии – Съветът за радио и телевизия, а не законодателят, е този, който трябва да провежда реформата. Решението на Държавния съвет бе взето на закрито заседание, но информация за него все пак изтече в медиите. Официално решението ще бъде оповестено в понеделник.

АФП коментира, че съдебното решение нанася удар на гръцкото правителство, което предприе силно оспорваната от опозицията реформа. Целта на Ципрас беше реформиране на електронните медии, държани в продължение на 27 години в правен вакуум и финансова непрозрачност от шепа олигарси, отбелязва АФП.

- реклама -