Съдът: Арестът на Бойко Борисов е незаконен (обновена)

Арестът на експремиера Бойко Борисов е незаконен. Това постанови състав на Софийския районен съд, съобщава bTV.

Със същото решение магистратите осъждат ГДНП на МВР да плати 300 лева на лидера на ГЕРБ за направените от него разходи по делото. Решението на съда може да се обжалва в 14-дневен срок пред по-горната инстанция. Тя е Софийският градски съд.

По-късно от ГДНП обявиха, че ще обжалват решението за ареста на Борисов на Софийския районен съд. От Главната дирекция заявиха също, че няма да коментират невлезли в сила съдебни решения.

На 17 март Бойко Борисов, бившият финансов министър Владислав Горанов и бившият началник на пресслужбата на Борисов Севделина Арнаудова

Прокуратурата: Уведомиха ни за ареста на Борисов с факс, МВР: Искахме арест – Flashnews

бяха задържани за 24 часа в ареста, а на следващия ден бяха освободени без да им бъдат повдигани обвинения.

Арестът на Бойко Борисов и другите двама

предизвика вълна от протести в страната срещу начина, по който беше извършено, включително бе остро критикувано от Европейската народна партия. Последната изпрати специални пратеници, които да разследват българските власти дали не са извършили политическа репресия с акта на задържане на

бившия министър-председател.

Борисов, Арнаудова и Горанов бяха отведени по повод образувано производство за изнудване, свързано с Васил Божков, който е разследван по много обвинения и е избягал от България и в момента се укрива в чужбина.

Адвокатът Менко Менков

внесе жалби срещу задържането им. На 28 март тримата бяха разпитани пред прокурор и следовател.

- реклама -